Dopravu na bratislavskom nábreží skomplikovala cyklotrasa. Vallo oznámil nové riešenie

19.1.2024 11:24

Mesto Bratislava spúšťa v piatok nové semafory od Štúrovej ulice na Vajanského nábrežie. Majú zlepšiť plynulosť premávky na Vajanského nábreží. Informoval o tom primátor hlavného mesta Matúš Vallo na sociálnej sieti. Práve dopravná situácia v okolí Šafárikovho námestia smerom k Mostu SNP je jedným z najväčších problémov po tom, ako na nábreží pribudla cyklotrasa.

semafory nové Bratislava
Foto: Facebook/Matúš Vallo má rád bratislavu
Nové semafory na Šafárikovom námestí v Bratislave

Úpravy nepomohli

"Už dlhšie otvorene hovoríme, že situácia na Šafárikovom námestí v smere na Most SNP nie je dobrá. Jazdné doby sú tu výrazne horšie, než pôvodne ukazovali dopravné modely a simulácie pred realizáciou zmien," uviedol Vallo.

Pripomenul, že situáciu nezlepšili ani viaceré úpravy v signalizácii, ktoré mesto iniciovalo v predchádzajúcich mesiacoch. Preto pristúpilo k ďalšej zmene, ktorá si ale podľa Valla vyžadovala viac času na realizáciu.

Dve veci, ktoré spôsobovali problémy

Vďaka monitorovaniu premávky prostredníctvom dronov a kamerového systému priamo v teréne hlavné mesto zistilo, že problémy spôsobovali najmä dve veci.

"Vozidlá prichádzajúce zo Štúrovej, kde doteraz nebol semafor, sa nepretržite napájali na Vajanského, čím výrazne obmedzovali vyprázdňovanie vozidiel od Dostojevského. Nový semafor umožní reguláciu vozidiel od Štúrovej práve v čase, keď autá od Dostojevského radu budú mať zelenú, čo by malo výraznejšie zlepšiť plynulosť a jazdné doby v tomto smere," vysvetlil primátor.

Dodal, že druhý problém spôsobovali vozidlá pripájajúce sa na Dostojevského od Pribinovej. "Tie v niektorých situáciách zapĺňali relatívne krátky priestor medzi Pribinovou a Šafárikovým námestím a blokovali tak vozidlá prichádzajúce od Landererovej, aj keď tie mali zelenú. Spolu s novým semaforom na Štúrovej sme preto skrátili aj zelenú v smere z Pribinovej," oznámil.

Počas nasledujúceho týždňa bude mesto situáciu najmä v popoludňajšej dopravnej špičke dôsledne sledovať. Signálne plány všetkých semaforov na križovatke prispôsobí tak, aby čo najviac zlepšili prejazd vozidiel od Dostojevského radu v smere na Most SNP.

V súvislosti s cyklotrasou na nábreží dostali obrubníky a ostrovčeky reflexný náter. Hlavné mesto tiež deklaruje, že osádza aj ďalšie dodatočné bezpečnostné prvky. Prispieť to má k vyššej bezpečnosti.

Pozrite si archívnu reportáž o novozvolení Matúša Valla za primátora Bratislavy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok