Merkelová priznala porážku, chce ďalšie migračné dohody

TA3 ČTK
7.9.2016 10:33

Nemecká kancelárka vystúpila s očakávaným prejavom v parlamente. Priznala víťazstvo populistov v posledných voľbách, ale zaoberala sa aj kontroverznou migračnou dohodou s Tureckom. Podobné dohody chce podpísať aj s inými krajinami.

Nezjednodušovať, ale držať sa pravdy

Jediným víťazom nedeľňajších krajinských volieb v Meklenbursku-Predpomoransku bola podľa kancelárky Angely Merkelovej Alternatíva pre Nemecko, ktorá všetkým ostatným stranám zobrala hlasy. Každý sa teraz podľa nej musí sebakriticky pozrieť, čo robiť lepšie a ako si znovu získať dôveru voličov.

Merkelová v prejave v parlamente pri príležitosti rokovania o rozpočte uviedla, že voľby v Meklenbursku-Predpomoransku sa uskutočnili za iných podmienok ako trojica jarných volieb, pri ktorých AFD tiež uspela. Napriek tomu sa podľa nej AFD podarilo mobilizovať voličov, čo viedlo k tomu, že populisti po prvýkrát skončili pred kresťanskými demokratmi z CDU.

Teraz je podľa Merkelovej dôležité, ako na výsledok budú politici reagovať. Kritizovať voliča podľa kancelárky nič neprinesie, rovnako tak nie je možné eskalovať situáciu. Politici, ktorí nesú zodpovednosť, musia podľa Merkelovej používať umiernený jazyk, inak budú posilňovať tých, čo ponúkajú len jednoduché riešenia. Keď nebudeme zjednodušovať a budeme sa držať pravdy, získame si znovu dôveru voličov, myslí si kancelárka.

Utečenci už toľko neumierajú

Dohoda Európskej únie o migrácii s Tureckom by sa podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej mala stať modelom pre ďalšie podobné zmluvy - s Egyptom, Tuniskom alebo Líbyou. Merkelová je presvedčená, že migračná dohoda s Tureckom je v záujme oboch strán.

Pomáha utečencom, z ktorých väčšina prichádza zo Sýrie - môžu tak zostať bližšie svojmu domovu. Zároveň je podľa kancelárky nutné finančne pomáhať Turecku, aby situáciu zvládalo. Ocenila, že od jarného uzatvorenie dohody v Egejskom mori prakticky neumierajú utečenci, v minulosti ich pri snahe dostať sa z Turecka do Grécka umieralo veľké množstvo.

Merkelová tiež upozornila na snahy Európskej únie uzatvoriť dohody s Nigerom a Mali, skade prúdi väčšina afrických utečencov, ktorí sa neskôr snažia dostať do Európy cez Líbyu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok