Asad zhodil na Aleppo jedovatý chlór, tvrdia sýrski aktivisti

TA3 TASR
7.9.2016 00:22

Pri útoku v sýrskom Aleppe, pri ktorom bol údajne použitý chlór, zomrel jeden človek a ďalších vyše 100 ľudí utrpelo zranenia. Chemickú látku údajne zhodili vládne vrtuľníky. Tvrdia to aktivisti Sýrskej organizácie pre ľudské práva. Svetové agentúry ale upozorňujú, že informácia sa nedá nezávisle overiť.

Príslušník jednotky prvej pomoci dobrovoľníckej humanitárnej organizácie Sýrska civilná ochrana uviedol, že zasahoval na mieste útoku krátko po tom, ako vrtuľníky zhodili barely obsahujúce údajne nádoby s chlórom. Bomby podľa jeho slov dopadli na povstalcami kontrolovanú štvrť Sukkarí, pričom pre ťažkosti s dýchaním museli odviezť do nemocnice približne 80 civilistov.

Hovorca Sýrskej civilnej ochrany, ktorá je známa aj ako Biele helmy a pôsobí v oblastiach kontrolovaných opozíciou, agentúre DPA potvrdil, že po tom, ako bolo vo vzduchu cítiť chlór, ošetrili viac než 80 ľudí vrátane 50 žien a detí. Video zverejnené touto organizáciou z miesta útoku na sociálnych sieťach obsahuje zábery s plačúcimi deťmi a kašľajúcimi mužmi.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Londýne v súvislosti s útokom v Aleppe vyhlásilo: "Zdravotnícke zdroje uviedli, že po útoku vrtuľníkov režimu v tejto oblasti sa začalo dusiť a malo dýchacie problémy 70 ľudí."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok