Spor o právny štát: Kolíková varuje pred rezignáciou pri ochrane občanov, Gašpar hovorí o účelovom vykladaní zákona

ta3/Martin Belej
18.1.2024 15:48

V relácii Téma boli hosťami poslanec Národnej rady SR Tibor Gašpar (Smer-SD) a poslankyňa Mária Kolíková (SaS). S moderátorom Braňom Králom diskutovali o vystúpení prezidentky Zuzany Čaputovej v parlamente, ale tiež o novele Trestného zákona v súvislosti so skráteným legislatívnym procesom.

foto.png
TASR/Jakub Kotian/Pavel Neubauer

Opozícia za prezidentkou

"Oceňujem, že pani prezidentka jednoznačne vystúpila v parlamente s tým, že takáto politika je rezignáciou spravodlivosti," povedala Kolíková. Osobitne poukázala na časti prejavu, kde prezidentka deklarovala, že ide o jednu z najvýznamnejších zmien trestnej politiky na Slovensku a deje sa v zrýchlenom konaní zo "dňa na deň". Bývala ministerka spravodlivosti dodala, že ide o porušenie princípov právneho štátu, pretože sa rezignuje pri ochrane poškodených.

Výrazný nesúhlas s hlavou štátu

"Podľa mňa išlo o vystúpenie opozičného politika, ktorý si osvojil všetky argumenty, ktoré tu počúvame už niekoľko dní. Nemyslím si, že to bolo vystúpenie prezidentky Slovenskej republiky," vyjadril sa Gašpar. Dodal, že takáto rétorika je voči Slovensku "judášska". Uznesenie Európskeho parlamentu poslanec Smeru-SD považuje za zasahovanie do vnútroštátnych záležitostí Slovenska.

Pozrite si fotogalériu z vystúpenie prezidentky v parlamente:

Reforma Trestného zákona

Kolíková stála za tým, čo opozícia presadzuje už týždne. "Vy ste fakticky predložili nový Trestný zákon. Je to obrovská amnestia v tisíckach prípadov. Ak bude platiť tento zákon čo i len deň, tak tisícky prípadov už nebudú ďalej prešetrované," vyjadrila sa poslankyňa SaS. Kolíková argumentovala tým, že ide o politiku, ktorej cieľom je ochrániť "vlastných" ľudí.

Vysvetľovanie Gašpara

"Vy hovoríte, že ja vytrhávam z kontextu. Naopak, pani prezidentka pri argumentácii s rozhodnutiami Ústavného súdu vytrhávala z kontextu," povedal.

Rozšírením trestnej sadzby, pri niektorých trestných činoch, chce vládna koalícia umožniť sudcom ukladať individuálnejšie tresty, dodal Gašpar.

Bývalý policajný prezident sa odvoláva na požiadavky Európskej únie. "To všetko sú požiadavky z EÚ. Obdobne sú urobené úpravy (trestných sadzieb) v okolitých krajinách," argumentoval. Odmietol akékoľvek "strašenie" o tom, že sa tú zvýši kriminalita, pretože po vzore ostatných krajín, ktoré majú podobné zákony, očakáva, že kriminalita nebude rásť ani na Slovensku.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok