Vznikla vakcína proti kokaínu, závislí by mali stratiť záujem

ČTK
6.9.2016 16:06

Brazílski vedci vyvinuli vakcínu proti závislosti na kokaíne, ktorú práve začínajú testovať na zvieratách. Cieľom prípravku, ktorý stimuluje produkciu protilátok proti kokaínu v imunitnom systéme, je znížiť euforizujúce účinky drogy. V Brazílii je podľa národného štatistického úradu štyrikrát vyššia spotreba kokaínu, než je svetový priemer.

Vznikla vakcína proti kokaínu, závislí by mali stratiť záujem
ČTK

Aj v USA pracujú na vakcíne

"Tieto protilátky zachytia kokaín a zabránia mu preniknúť do mozgu, čím znížia euforizujúci účinok drogy. Užívateľ by potom mal stratiť záujem o konzumáciu kokaínu," vysvetlil princíp vakcíny profesor Angelo de Fátima z katedry organickej chémie federálnej univerzity brazílskeho štátu Minas Gerais.

De Fátima pripomenul, že vedci v USA taktiež vyvíjajú podobnú vakcínu s rovnakým zámerom. "Naša molekula je ale odlišná od tej severoamerickej, nemá bielkovinovú časť," uviedol de Fátima, názov použitej molekuly však neprezradil, pretože ešte nie je patentovaná.

colombia_0a000002-cd32-9234.jpg

Koka na zasadnutí komisie OSN

Vakcína brazílskych vedcov by mohla pomôcť liečbe závislosti od kokaínu, aplikovať by sa mala ale len tým pacientom, ktorí majú o vyliečenie skutočný záujem. Mohla by sa tiež predpisovať ako forma prevencie pre neplnoletých z ohrozených skupín mládeže, navrhujú brazílski vedci.

Kokaín vyvoláva krátkodobo silné euforizujúce účinky, prináša pocit radosti a rozjasnenie mysle, ale môže narušiť sebakontrolu, objektivitu myslenia a vyvolať agresiu. Predstavuje silnú záťaž pre kardiovaskulárny systém.

Dlhodobé užívanie kokaínu spôsobuje najmä psychickú závislosť. Kokaín sa získava z juhoamerickej rastliny koka pravá, ktorej listy používali už starí Inkovia, aby zahnali únavu a hlad. Propagovaním koky, nie však kokaínu, sa preslávil bolívijský indiánsky prezident Evo Morales, ktorý ju pred rokmi demonštratívne žul aj na zasadnutí komisie OSN pre narkotiká vo Viedni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok