Dankova kandidatúra môže byť politickou hrou, hovorí politológ. Môže ísť o tlak na Pellegriniho, ale aj o snahu členov SNS vymeniť svojho predsedu

15.1.2024 20:45

Hosťom v relácii Téma dňa bol politológ Jozef Lenč. S moderátorom Petrom Bielikom sa rozprávali najmä na tému nedávnej nehody podpredsedu parlamentu a predsedu národniarov Andreja Danka, no dotkli sa tiež prezidentských volieb v súvislosti s ďalšími kandidátmi.

studio
Foto: ta3/Martin Belej
Moderátor Peter Bielik a politológ Jozef Lenč v štúdiu ta3

Kritiky krokov predsedu národniarov

Andrej Danko v noci zo štvrtka na piatok havaroval, zdemoloval semafor a odišiel z miesta činu. Namiesto toho, aby vyvodil politickú zodpovednosť, ohlásil kandidatúru na prezidenta. K tejto skutočnosti sa vyjadril politológ.

„On ako človek sa voči tomu postaví tak, že ho to ešte viac motivuje bojovať s nejakými často imaginárnymi démonmi. V neposlednom rade ho politická strana ešte vyzve, aby kandidoval za prezidenta Slovenskej republiky,“ opisuje situáciu politológ. Dodáva tiež, ide o nezvyčajný a absurdný krok. „Je to naozaj absurdná situácia, aj na pomery Slovenskej republiky, ako sme tu boli zvyknutí z predchádzajúcich období, kedy sa tu stávali podobné alebo skoro rovnaké udalosti,“ vyjadril sa Lenč.

Dopad na voľby

Rozhodnutie predsedu národniarov kandidovať za prezidenta môže byť politickým krokom z viacerých hľadísk. „Ak sa na to pozrieme logicky a vecne, tak to (kandidatúra Andreja Danka na post prezidenta) inak ako fiasko nemôže dopadnúť. Otázka je, či si to uvedomuje samotný kandidát,“ uviedol Lenč.

Priblížil však, že môže ísť o „hru“ z vnútra strany SNS, ktoré mu to odporúčalo. Ak by mal Danko po voľbách nízke percentá, mali by dôvod vymeniť z pozície predsedu strany toho, kto utrpel „takéto fiasko“ v prezidentských voľbách.

Možné politické hry

Lenč pripúšťa, že scenárov môže byť viacero. Kandidatúrou Danko tlačí na Pellegriniho, aby podporu, ktorú by dostal od SNS, vymenil za vládne posty.

Na druhej strane by za tým mohla byť snaha poškodiť Pellegriniho kandidatúre na prezidenta, približoval politológ ďalší z možných scenárov.

Celý záznam rozhovoru s politológom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok