Obama prezradil Putinovi, dokedy Západ ponechá sankcie

TASR
5.9.2016 15:05

Sankcie uvalené Západom na Rusko zostanú v platnosti dovtedy, kým Moskva nezmení svoj postoj ohľadom Ukrajiny. Popri summite krajín G20 v čínskom meste Chang-čou to ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal jeho americký mocenský náprotivok Barack Obama.

Obama prezradil Putinovi, dokedy Západ ponechá sankcie
SITA/AP

Summit o ukrajinskom konflikte

Obama šéfovi Kremľa vysvetlil, že sankcie budú pokračovať dovtedy, kým sa v plnej miere nesplnia podmienky dohody o zastavení násilia, uviedol nemenovaný zdroj z Bieleho domu.

Obama sa stretol i s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Lídri sa dohodli, že budú ďalej vyvíjať na Rusko tlak, aby ukončilo vojenskú intervenciu na Ukrajine.

Hollande už dávnejšie oznámil, že sa pripravuje medzinárodný summit, na ktorom sa bude rokovať o ukrajinskom konflikte. "Dohodli sme sa, že v najbližších týždňoch zorganizujeme summit Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny," uviedol šéf Elyzejského paláca.

Boje sa ešte viac zintenzívnili

"Na Ukrajine je potrebné pokračovať v minskom procese a venovať sa súčasným prekážkam vrátane uplatnenia osobitného štatútu, bezpečnostnej situácie a nedostatku dôvery medzi stranami," doplnil Hollande.

Ukrajinskí vojaci bojujú vo východných častiach krajiny s Ruskom podporovanými separatistami od roku 2014.

Vládne sily a Ruskom podporovaní povstalci sa síce vlani dohodli na zastavení bojov a stiahnutí ťažkých zbraní z frontu. Toto prímerie však zlyhalo a medzinárodní pozorovatelia vyhlásili, že boje sa za posledný mesiac zintenzívnili a dokonca nadobudli podobu takmer úplne otvorenej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok