Česká polícia ihneď neprepojila činy strelca z Prahy. Univerzita mala mať od januára detektory zvuku streľby alebo kriku

ta3/Martin Belej/Soňa Búranová
13.1.2024 12:11

Od tragickej streľby na Filozofickej fakulte UK v Prahe o pár dní uplynie mesiac. Jej študent 21. decembra 2023 zavraždil 14 ľudí a 25 zranil. Predtým zabil svojho otca, muža a batoľa. Podozrivú smrť v Hostouni a streľbu v Prahe polícia spojila so záhadnou vraždou v Klánoviciach až po zásahu a smrti vraha, potvrdila to pre český Denník N. UK dokonca na začiatku decembra objednala detektory zvuku streľby.

Praha streľba
TASR/AP
Pietne miesto, ktoré vytvorili trúchliaci pri pražskej univerzite

Podozrivé okolnosti

Napriek podozrivým okolnostiam - mŕtvemu telu otca so stopami po násilí, nástražnom výbušnom systéme v bydlisku vraha a faktom, že mladík bol držiteľom zbraní - polícia nelustrovala zoznam ľudí preverovaných v súvislosti s vraždou v Klánovickom lese, pri ktorej 15. decembra 2023 prišli o život muž a jeho dvojmesačná dcéra, približuje český Denník N.

Vo štvrtok 21. decembra o 12:26 polícia prijala informáciu o mužovi, ktorý chcel spáchať samovraždu. O 13:19 zistila, že muž je držiteľom ôsmich strelných zbraní. Predtým našla telo jeho otca a výbušný systém v ich dome v Hostouni.

Napriek tomu, že sa to stalo v čase, keď kriminalisti už šesť dní pátrali po dvojnásobnom vrahovi z Klánovíc, spojitosť medzi prípadmi nebola jasná. Chýbal akýkoľvek motív a išlo zrejme o náhodne vybrané obete. Kriminalisti si po vražde v Klánoviciach vytypovali mená približne 4-tisíc ľudí na preverenie.

Technológia, ktorá mohla pomôcť

Deník N o týchto informáciách napísal vo štvrtok a v piatok Novinky.cz informovali o správe, že na začiatku decembra Karlova Univerzita objednala päťdesiat bezpečnostných detektorov od plzenskej firmy JALUD Embedded.

Tieto detektory majú schopnosť rozpoznávať zvuky streľby, vydeseného kriku alebo trieštiaceho sa skla v okolí a okamžite posielať upozornenia na stanovené miesto, napríklad na políciu.

Univerzita zaslala objednávku na začiatku decembra, pričom išlo o rozšírenie existujúceho kamerového systému. Hovorca Karlovej Univerzity Václav Hájek upresnil, že termín dodania bol stanovený na šesť až osem týždňov od objednania. Ak sa dodrží pôvodný plán, rektorát bude vybavený touto technológiou do konca januára 2024.

Ďalšie prijaté opatrenia

Podľa bezpečnostného poradcu Univerzity Karlovej Zdeňka Kalvacha je nevyhnutné prispôsobiť miestnosti v jednotlivých budovách tak, aby bolo možné lepšie prečkať prípadnú krízovú situáciu.

Taktiež sa zaoberá riešením problematických dverí a pripravením informačných kariet pre políciu, ktoré by im poskytli okamžitý prehľad o objekte a odhad o počte ľudí v ňom.

Bezpečnostný poradca považuje za kľúčové aj bezpečnostné školenie, ktoré by malo byť ponúknuté študentom a pedagógom v tomto akademickom roku.

Ako sa bude vyučovať?

Na Filozofickej fakulte v reakcii na streľbu rozhodli 29. decembra 2023 o zrušení výučby až do konca zimného semestra, teda do včerajška 12. januára 2024.

Skúšky počas nasledujúceho skúškového obdobia budú výlučne dobrovoľné, a to vrátane štátnych skúšok. Učiteľom aj študentom fakulta naďalej po tragickej streľbe ponúka psychologickú pomoc.

Pozrite si archívnu tlačovú konferenciu českej polície o vyhodnotení zásahu na univerzite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok