USA a Rusko stále nemajú riešenie, ako zastaviť boje v Sýrii

TA3 TASR
5.9.2016 08:36

Ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov nedokázali na najnovšom stretnutí prekonať rozdielne postoje ohľadom riešenia násilia v Sýrii a rozhovory na summite krajín G20 v Číne sa skončili bez uzavretia dohody.

Diplomati sa snažia sprostredkovať prímerie medzi vládnymi silami sýrskeho prezidenta Bašára Asada a umiernenými povstalcami, na základe ktorej by sa mohlo pristúpiť k humanitárnej pomoci pre tisíce civilistov. Táto stratégia však závisí od málo pravdepodobnej vojenskej dohody Spojených štátov a Ruska zameranej na boj proti extrémistickým skupinám operujúcim v Sýrii.

Najnovšie diplomatické zlyhanie prichádza v čase, keď sa majú popri summite G20 stretnúť aj prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Vladimir Putin.

Dvojdňový summit, ktorý sa koná vo východočínskom meste Chang-čou, otvoril v nedeľu prezident Si Ťin-pching a predstaviteľov 20 najväčších ekonomík sveta vyzval, aby z tejto skupiny namiesto "diskusného klubu urobili akčný tím". Usporiadanie summitu podčiarkuje rastúcu úlohu Číny na svetovej scéne. Od lídrov ostatných krajín sa očakáva, že budú na Peking vyvíjať nátlak, aby dodržiaval medzinárodné obchodné normy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok