Tri výstrely, jedna chyba. Zásah polície voči strelcovi z Prahy bol správny, zhodnotili vyšetrovatelia

ta3/Soňa Búranová
9.1.2024 14:22 , Aktualizované: 9.1.2024 17:15

Úrad vnútornej kontroly zhodnotil, že česká polícia pri zásahu voči študentovi, ktorý 21. decembra 2023 strieľal na Filozofickej fakulte UK v Prahe, nepochybila. Taktiež stojí za tým, ako boli osoby evakuované z budovy školy. Vyšetrovanie nezistilo, že by počas zásahu polície došlo k chybám.

Riaditeľ úradu Michal Tikovský zásah zhodnotil ako rýchly a profesionálny. "Úrad vnútornej kontroly uskutočneným vyšetrovaním nezistil pochybenie príslušníkov polície. Postup policajtov bol v súlade s platnými právnymi predpismi... Zásah polície je možné vyhodnotiť ako rýchly a profesionálny," povedal.

Zniesla sa kritika

Kritika ohľadom postupu policajtov sa vynárala už krátko po tragickej udalosti. Začali sa množiť informácie, že celej udalosti sa mohlo predísť, pokiaľ by sa vyslané hliadky nezamerali iba na budovu fakulty na Celetnej ulici, kde mal strelec prednášku.

Vyšetrovateľ na tlačovej konferencii 9. januára povedal, že polícia nemohla vopred vedieť, že k útoku dôjde na Námestí Jána Palacha. Z rozvrhu študenta vyplynulo, že v deň útoku bude mať prednášku práve v jednej zo štyroch budov filozofickej fakulty, ktorá sídli na Celetnej.

Odborníci potvrdili, že zásah polície sa nejako nevymykal štandardnej metóde pri útokoch aktívneho strelca. Naplno bol využitý aj zdravotný výcvik hliadok a zasahujúcich policajtov, ktorí na strelca trikrát vystrelili. Viackrát to nebolo možné, keďže na streche fakulty sa mihol iba na niekoľko sekúnd.

Úrad, ktorý zásah preveroval, však policajtom vytkol jednu chybu, a to nedostatočnú komunikáciu s vedením fakulty. Pracoval s veľkým množstvom videomateriálu.

Tikovský dodal, že polícia o pátraní po strelcovi neinformovala priamo vedenie fakulty, ale len niektorých zamestnancov.

Ďalší list od strelca

Páchateľ zanechal dva listy na rozlúčku. Zástupca riaditeľa pražskej polície potvrdil informáciu, že sa našiel list na rozlúčku. "Jeden sa našiel v mieste trvalého bydliska podozrivého v obci Hostouň a identický list sa našiel na Filozofickej fakulte UK. K jeho obsahu sa v tejto chvíli nebudeme vyjadrovať, je to vecou ďalšieho vyšetrovania," povedal Motyka bez bližších podrobností. Následne policajti dodali, že list objavili v dome okolo 18:00 h v deň streľby.

Útok, ktorý šokoval aj svet

K útoku v hlavnej budove Filozofickej fakulty došlo pred 15.00 h. Študent na mieste zastrelil 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník napokon zastrelil aj sám seba.

Desivý útok ihneď začali zdieľať aj svetové médiá.

Pozrite si archívne video pochodu za obete streľby.

Správa pôjde ďalej

Správu o internom vyšetrovaní polícia odovzdala Generálnej inšpekcii bezpečnostných zborov (GIBS), ktorá ju bude analyzovať ako nezávislý orgán. Dokument má 50 strán.

Podľa riaditeľa pražskej polície Petra Matějčka bolo na túto akciu nasadených celkom 490 policajtov, pričom priamo na zákroku proti strelcovi sa podieľalo 264 z nich. "Som presvedčený, že sme urobili všetko, čo bolo v našich silách... Táto situácia nebola ľahká. Určite si z nej vezmeme ponaučenie a budeme čerpať z toho, čo sa nám úplne nepodarilo," povedal Matějček.

Policajný prezident Martin Vondrášek vymenoval niekoľko vecí, ktoré by polícia mala v budúcnosti na základe tohto prípadu zlepšiť. Okrem vhodnejšej krízovej komunikácie je to aj vybavenie takzvaných prvosledových hliadok, ktorým podľa jeho slov chýbajú útočné pušky.

Prvosledové hliadky sú osobitné policajné jednotky s lepším vybavením než bežné hliadky. Polícia ich vytvorila po tragickej streľbe v reštaurácii v Uherskom Brode v roku 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok