Masívne vlny útokov. Rusko ráno raketami bombardovalo mestá po celej Ukrajine

8.1.2024 10:05 , Aktualizované: 8.1.2024 10:35

Ruské vzdušné sily opäť bombardovali Ukrajinu raketami, informovali v pondelok tlačové agentúry DPA a Reuters. Rusko spustilo rozsiahly raketový útok po celej Ukrajine na začiatku raňajšej špičky a zasiahlo obytné aj priemyselné budovy a zranilo niekoľko ľudí, oznámili ukrajinskí predstavitelia.

Letecký poplach bol vyhlásený po celej Ukrajine približne od 6. hodiny miestneho času. Podľa ukrajinských vzdušných síl prišlo niekoľko vĺn útokov.

"Nepriateľ zlomyseľne útočí na mierumilovné mestá," napísal v aplikácii Telegram starosta juhoukrajinského mesta Kryvyj Rih Olexandr Vilkul. Dodal, že úplné informácie o rozsahu prípadných škôd zverejní po skončení ruského útoku.

Výbuchy v Záporoží

Útok na mesto Záporožie si vyžiadal ranených, uviedol tajomník mestskej rady Anatolij Kurtev na Telegrame, ale ďalšie podrobnosti neuviedol. Podľa oblastného gubernátora Jurija Malaška bolo v meste počuť päť výbuchov, rakety zasiahli obytné oblasti a zranení boli najmenej dvaja ľudia.

Charkov pod paľbou

Najmenej jedna žena utrpela zranenia pri útoku na ukrajinské druhé najväčšie mesto Charkov, informoval na Telegrame starosta Ihor Terechov. Podľa neho boli zasiahnuté priemyselné zariadenia, čo vyvolalo požiar.

Masívne útoky

Ukrajinské médiá hlásili v pondelok ráno výbuchy aj okolo juhovýchodného mesta Dnipro (Dnepropetrovsk). Západoukrajinské mesto Chmeľnyckyj sa tiež stalo terčom "masívneho raketového útoku" Ruska.

Podľa pozorovateľov vypálili ruské strategické bombardéry na ciele na Ukrajine vyše desať striel s plochou dráhou letu, vystrelené boli aj hypersonické rakety Kinžal.

V poslednom období podnikajú obe strany viac vzdušných útokov na území nepriateľa a snažia sa dosiahnuť výraznejšie úspechy na fronte. Rusko podniká aj jedny zo svojich najväčších útokov na Kyjev, ako aj na druhé najväčšieho mesto Charkov.

Rusi útočili aj šiesteho januára na Doneckú oblasť.

Najmenej traja ľudia zahynuli a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Dvaja ľudia prišli o život v západnej Chmeľnyckej a východnejšej Dnepropetrovskej oblasti, uviedol zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Olexij Kuleba. Ďalšieho zabitého hlásili v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok