Obama sa stretol s prezidentom Číny, prebrali aj ľudské práva

TA3
3.9.2016 23:17

Postoj Pekingu k dodržiavaniu ľudských práv a jeho nároky v Juhočínskom mori. To sú dve z niekoľkých tém, ktoré americký prezident Barack Obama prediskutoval so svojím čínskym partnerom Si Ťin-pchingom počas návštevy Číny. Je to Obamova posledná návšteva Číny, ktorú absolvoval ako prezident Spojených štátov.

Obama sa stretol s prezidentom Číny, prebrali aj ľudské práva
SITA/AP

Otvorená diskusia

Americký prezident Barack Obama sa v čínskom Chang-čou stretol so čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, kde diskutovali o kybernetickej bezpečnosti, severokórejskom jadrovom programe či o situácii v Juhočínskom mori. Obama nastolil tiež otázku dodržiavania ľudských práv v Číne, informovala agentúra Reuters.

Podľa vyjadrenia Bieleho domu spolu Obama a Si Ťin-pching viedli "otvorenú" diskusiu o pálčivých otázkach vzájomných vzťahov. Americký prezident napríklad Peking vyzval, aby prijal nedávne rozhodnutie medzinárodného arbitrážneho súdu v Haagu, podľa ktorého nemá Čína nárok na strategické ostrovy v Juhočínskom mori. Peking verdikt súdu odmieta uznať.

Aj téma kybernetickej bezpečnosti

Debata oboch štátnikov sa dotkla aj ďalších problémov vo vzájomných vzťahoch, akými je napríklad kybernetická bezpečnosť. Obama čínskeho prezidenta vyzval tiež na užšiu spoluprácu v otázke severokórejského jadrového programu a taktiež k dodržiavaniu ľudských práv v Číne, obzvlášť náboženskej slobody.

"Prezident (Obama) opätovne potvrdil, že Spojené štáty budú spolupracovať so všetkými krajinami v regióne v záujme rešpektovania medzinárodného práva, nerušeného obchodovanie a slobody plavby a preletov,"dodal Biely dom vo vyjadrení.

Obama do Číny dorazil deň pred začatím dvojdňového summitu skupiny najväčších svetových ekonomík G20. Na okraj summitu sa zíde tiež so svojím tureckým kolegom R. T. Erdoganom. Rokovať by mal aj s novou britskou premiérkou Theresou Mayovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok