FOTOGALÉRIA: Umelec vytvoril tradíciu, na ktorú sa tešia všetci milovníci zimy. Svoje diela pritom tvorí len nohami a lopatou

4.1.2024 05:45

Fínsky architekt a dizajnér Pasi Widgren za posledných osem rokov vytvoril špeciálnu tradíciu. Každú zimu totiž meria cestu k jazeru Pitkajarvi, kde do snehu vytvára veľkolepé umelecké diela.

Snehové dielo
Foto: X / Pasi Widgren

Svoju tradíciu započal v roku 2016, keď si uvedomil, že by pre túto zimnú aktivitu mohol mať nadanie. Na pomyselné snehové plátno sa tento rok rozhodol nakresliť vtáčika, a to len pomocou vlastných nôh a lopaty na sneh, píše portál iMeteo.sk. Počas uplynulých rokov už stihol znázorniť aj medveďa, zajaca, jeleňa či vlka. 

Najprv práca, potom káva

Umelec zväčša najprv načrtne obrys diela chôdzou, zvyšok následne "dokreslí" lopatou na sneh. Samozrejmosťou je aj otestovanie ľadu nad jazerom, keďže musí byť dostatočne hrubý, aby uniesol jeho váhu. 

Po dokončení diela si Widgren zvyčajne dopraje horúcu kávu a vylezie na neďaleký útes, aby odfotografoval svoju kresbu. 

Zvedaví Fíni

Miestni obyvatelia sa Widgrenovej tradícii tešia a zvedavo sa spytujú umelca, čo v ďalší rok vymyslí. Zvedavosť ohľadom jeho práce je súčasťou toho, čo ju robí takou výnimočnou, hovorí Widgren. „Chcem urobiť ľuďom radosť a povzbudiť ich, aby sa vybrali na túry do krásnej prírody,“ uviedol umelec pre portál My modern met.

Pozrite si archívnu reportáž o snehovom betleheme chatára Petrasa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok