Hlavnou príčinou leteckých nehôd je ľudský faktor. Slovenským letiskám sa po finančnej stránke nedarí

ta3/Denis Dufala
4.1.2024 06:00 , Aktualizované: 4.1.2024 14:06

Napriek vážnym leteckým katastrofám na Slovensku tvoria väčšinu nehôd malé športové a rekreačné lietadlá. Zatiaľ čo k niektorým udalostiam prispievajú technické chyby, najčastejšou príčinou však podľa odborníka zostáva ľudský faktor.

Zrážka lietadiel Letisko Haneda
Profimedia

Prečo nás to zaujíma

Dňa 2. januára došlo na japonskom letisku Haneda k zrážke veľkého airbusu s menším turbovrtuľovým lietadlom Dash 8 na vzletovej a pristávacej dráhe. Cestujúci aerolínií prežili, ale takmer celá posádka pobrežnej stráže zahynula.

Slovensko bolo dejiskom niekoľkých leteckých katastrof tiež, a ich vyšetrovanie zabezpečuje útvar Ministerstva dopravy.


Ľudský faktor ako vinník

Antonín Kazda, slovenský letecký odborník, pre ta3 prezradil, že ľudské chyby, či už ide o riadiacich pracovníkov alebo pilotov, sú najčastejšou príčinou takýchto leteckých nehôd. Ministerstvo dopravy sa v názore s Kazdom zhoduje: "Ako najčastejšiu príčinu leteckých incidentov a nehôd evidujeme ľudský faktor".

Vyšetrovanie nehôd

Kazda sa k prípadu v Hanede nechcel bližšie vyjadrovať s tým, že viac informácií poskytne vyšetrovanie danej udalosti. Dodal, že hasiči a požiarnická technika musia byť na mieste incidentu v rámci letiska do dvoch minút, čo považuje za veľmi vysoký štandard.

Na otázku, či by sa ľudský faktor dal v podobných prípadoch v budúcnosti eliminovať pomocou umelej inteligencie, odpovedal, že na to si ešte budeme musieť počkať.

Správy z vyšetrovaní Leteckého a námorného útvaru je možné prezerať na portáli Mindop. "Aktuálne prebiehajú tri vyšetrovania - Trenčianske Stankovce (február 2023), Podhorany (august 2023) a Senica-Čáčov (október 2023)," odpovedalo ministerstvo na otázku ta3 ohľadom prebiehajúcich vyšetrovaní nehôd.

Podľa štatistík Ministerstva dopravy sa najviac závažných leteckých incidentov zaznamenalo v roku 2004, keď ich bolo spolu 24. Avšak celkový počet nehôd a incidentov dosiahol najvyšší počet v roku 2012, keď ich bolo celkovo 453.

Ministerstvo dopravy zaznamenalo na Slovensku do roku 2018 730 registrovaných lietadiel. V kategórii nad deväť ton ich bolo zhruba 30. Čo sa týka leteckej infraštruktúry, k roku 2017 bolo na Slovensku 15 verejných a 12 neverejných letísk.

Vlastníctvo letísk

Štát vlastní 100 % majetkovej účasti v spoločnostiach Letisko Sliač, Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava (BTS) a nad 90 % v Letisku Poprad - Tatry. V ostatných spoločnostiach, ako Letisko Košice - Airport Košice, Letisková spoločnosť Žilina a Letisko Piešťany, vlastní štát do 35 percent.

Spomedzi letísk v Košiciach, Poprade, Piešťanoch a Bratislave sa po finančnej stránke darilo najviac Košiciam. Za predošlý rok dosiahli zisk vyše dvoch miliónov eur. Bratislava je v dlhodobej strate, za minulý rok v mínuse takmer štyri milióny eur.

Košické letisko vlastní 66-percentami rakúska spoločnosť Flughafen Wien, 34-percent je v štátnej držbe. Štvrtinovým akcionárom rakúskej spoločnosti, ktorá je majoritným vlastníkom akcií košického letiska, je spoločnosť z Kajmanských ostrovov, na čele ktorej je podielový fond IFM. Doň prispievajú inštitucionálni investori z celého sveta.

Bratislavské letisko vlastní štát, predsedom predstavenstva a okrem iných verejných funkcionárov medzi konečnými užívateľmi výhod letiska bol do polovice decembra aj avizovaný minister nového rezortu športu a cestovného ruchu Dušan Keketi. Vystriedal ho Dušan Novota.

Najnovšia výročná správa dostupná na portáli rezortu dopravy je z roku 2020. Hlavnou úlohou ministerstva v oblasti bezpečnosti leteckej prevádzky je vykonávať bezpečnostné vyšetrovanie príčin leteckých udalostí prostredníctvom stálej komisie. Letecký a námorný vyšetrovací útvar (LNVÚ) pôsobí ako organizačná zložka ministerstva. Jeho úlohy zahŕňajú zhromažďovanie a analýzu informácií o leteckých nehodách, určovanie ich príčin a vypracovávanie bezpečnostných odporúčaní.

"Letecké nehody a incidenty vyšetruje stála komisia na vyšetrovanie leteckých nehôd a incidentov, ktorej členov vymenúva a odvoláva minister dopravy. Pri vyšetrovaní máme nastavený postup, ktorý vychádza z platnej legislatívy. Konkrétne o tom hovorí nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o vyšetrovaní a prevencii nehôd a incidentov v civilnom letectve; predpis L 13 Vyšetrovanie leteckých nehôd a incidentov a zákon o civilnom letectve," dodalo tlačové oddelenie ministerstva. 

Pád do jazera

Na konci júla 1976 došlo k tragédii na Zlatých pieskoch v Bratislave, keď lietadlo Iljušin Il-18B spadlo kvôli technickým problémom pri pristávaní. Lietadlo preletelo riadiacu vežu kvôli problémom s technikou, preletelo areál letiska a pri naklonení sa prevrátilo do jazera. Nehoda si vyžiadala 70 obetí medzi cestujúcimi a šesť členov posádky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok