Loď bez posádky? Firmy a univerzity pracujú na prevratnom programe

TASR
1.9.2016 14:51

Námorné dopravné spoločnosti a univerzity intenzívne pracujú na programe, ktorý onedlho povedie k výraznému zvýšeniu efektívnosti plavidiel. Informuje o tom newyorský denník Wall Street Journal. Kľúčom k úspechu sa stanú autonómne lode bez posádky alebo len s minimálnym počtom námorníkov.

Loď bez posádky? Firmy a univerzity pracujú na prevratnom programe
SITA/AP

Zásadná zmena v odvetví

Okrem zníženia mzdových nákladov sa nákladne lode stanú výnosnejšie aj poklesom spotreby paliva. Lodné koncerny od zmien očakávajú aj lepšie využívanie svojich plavidiel. „Prínos samostatne plávajúcich lodí sa prejaví ďalším zvýšením 630 plavidiel, ktoré máme k dispozícii,“ uviedol Palle Laursen, vedúci nákladnej divízie spoločnosti A. P. Moeller-Maersk.

WSJ dostal príležitosť, aby sa jeho novinári oboznámili s vývojom lodi bez posádky v britskej firme Rolls-Royce. Do svojho projektu zapája ďalšie priemyselné firmy a univerzitné tímy. V projekte sa využijú technológie, ktoré sa vyvinuli aj pre letecké spoločnosti. Keď sa projekt stane skutočnosťou, bude to najzásadnejšia zmena v odvetví od zavedenia dieselelektrických motorov, ktoré nahradili paru.

Budú pripomínať drony

Lode bez posádky budú v mnohom pripomínať drony. Budú využívať infračervené detektory, kamery s vysokým rozlíšením a laserové senzory na monitorovanie svojho okolia. Množstvo najdôležitejších údajov sa bude prenášať do riadiaceho centra na pevnine, ktoré bude zabezpečovať, aby lode išli daným smerom pri optimálnej rýchlosti a spotrebe paliva. Konzorcium vedené firmou Rolls-Royce, ktoré sa zaoberá programom, dokončí hlavnú štúdiu ešte v tomto roku. Uvedie sa v nej realizovateľnosť zámeru a rozsah úspor zavedením novej technológie.

Oskar Levander, viceprezident pre inovácie v námornej divízii Rolls-Royce, povedal, že lode plávajúce vo veľkom rozsahu autonómne, či bez posádky, znížia svoje prevádzkové náklady až o 22 %. K zníženiu nákladov prispeje aj nová generácia satelitov, ktoré budú prenášať údaje z lodí do riadiacich centier a naopak.

Prvé kroky vo vytýčenom smere sa už urobili. Kompa Stella, ktorá je v Baltickom mori v službách Finferries, je už vybavená  viacerými druhmi senzorov, vrátane laserov a termálnych kamier. Skúma sa, či toto vybavenie bude vhodné pre autonómne plavby. Odborníci odhadujú, že prvé nákladné lode, čiastočne alebo úplne kontrolované a riadené z pevniny, by mali vyplávať na oceány v roku 2030 a bez posádky v roku 2035.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok