FOTO/VIDEO: Akcia roka pre surferov, hrozba pre okoloidúcich. Mohutné vlny zaplavujú pobrežie Kalifornie

Surferi z celého sveta mieria v týchto dňoch do Kalifornie, aby využili masívne vlny na pobreží. Kým vlny vysoké 21 metrov, niekedy dokonca viac, odstrašujú ľudí z pláží, surferi prichádzajú, aby ich zjazdili.

pozorovatelia vĺn
Foto: AP Photo

Radosť pre surferov

Na pláži mesta Mavericks sa nedávno objavili známi profesionálni surferi ako Kai Lenny, Andrew Cotton a Lucas Chumbo - niektorí z nich sa dokonca uchádzali o finančnú výhru v v súťaži Maverick Awards, píše BBC.

JoJo Roper, profesionálny surfer, pre BBC News povedal, že "takýto deň tu už dávno nebol" a vlny boli najväčšie od roku 2007.

Mohutné vlny spôsobil El Niño

Meteorológovia varovali pred nebezpečenstvom po tom, čo rozbúrená vlna zmietla chodcov a zaplavila hotel v meste Ventura v Santa Cruz. Národná meteorologická služba (NWS) varovala pred "mimoriadne nebezpečnými podmienkami."

"Mohutné vlny a životu nebezpečné vlnobitie predstavujú riziko utopenia v oceáne či poškodenie stavieb na pobreží," uviedla NWS.

V oblasti Mavericks, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Half Moon Bay, podľa predpovede očakávajú ďalšie vlny.

Toto počasie spôsobil meteorologický jav El Niño a nad vstupom do oceánu by mali uvažovať len profesionáli.

Záchranné akcie

"Vieme, že vlny sú pôsobivé, a chápeme ľudí, že chcú ísť na pláže, ale žiadame ich, aby sa držali ďalej a nepribližovali sa k tejto oblasti kvôli ich i našej bezpečnosti," povedal kapitán hasičov Brian McGrath pre CNN.

Záchranári z Ventury zachránili v piatok asi 10 ľudí, "ktorí si mysleli, že sú schopní prekonať ten vysoký príboj," povedal kapitán hasičov. Dvaja návštevníci pláže tiež pomohli vytiahnuť z vody plavčíka, ktorý sa snažil dostať späť na breh po záchrane osoby v blízkosti móla, uviedol pre CNN hasič Andy VanSciver.

Prvá obrovská vlna, ktorá narazila do plážovej bariéry lemovanej divákmi v oblasti Pierpont na pláži Ventura, zmietla takmer 20 ľudí. Osem zranených skončilo v nemocnici. "Bolo to desivé, ľudia kričali. Bežal som najrýchlejšie, ako som mohol," povedal očitý svedok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok