Hamas súhlasil s rokovaniami. Sprostredkovateľom debaty je Katar

29.12.2023 23:12

Katarskí sprostredkovatelia informovali Izrael, že palestínske radikálne hnutie Hamas v zásade súhlasilo s obnovením rozhovorov o prepustení rukojemníkov, ktorých unieslo pri útoku na Izrael 7. októbra.

Zástupca Palestíny
Foto: AP Photo/Yuki Iwamura

Žiadajú prímerie

Výmenou za to požaduje prímerie na niekoľko týždňov. Informovala o tom agentúra Walla.

S odvolaním sa na troch izraelských predstaviteľov v správe uviedla, že Izrael na správu reaguje opatrne, pričom zdôrazňuje, že sa rýchlo ukáže, či to Hamas myslí naozaj vážne.

Návrh Mossadu

Podľa stránky sa rokovania naďalej sústreďovali na návrh predložený šéfom Mossadu Davidom Barneaom, ktorý by zabezpečil prepustenie približne 40 rukojemníkov vrátane žien, ktoré Hamas stále zadržiava, mužov starších ako 60 rokov a osôb s vážnymi zdravotnými problémami. Výmenou za rukojemníkov by Izrael na týždeň alebo dva zastavil vojenské operácie v pásme Gazy a prepustil niekoľko palestínskych väzňov.

Dostali sa z bodu mrazu

Podľa izraelského predstaviteľa je katarská požiadavka veľmi predbežná, ale je to pozitívny vývoj. „Z bodu mrazu sa dostávame do situácie, ktorá je veľmi chladná," povedal zdroj. Iný zdroj zdôraznil, že Izrael zatiaľ nedostal od Kataru konkrétnu ponuku a čaká na ďalšie podrobnosti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok