Na summite v Bratislave sa nebude riešiť vyjednávanie o Brexite, tvrdí Tusk

TA3 ČTK
1.9.2016 14:06

Neformálny summit lídrov krajín EÚ v Bratislave sa nebude zaoberať otázkou vyjednávania s Londýnom o odchode Británie z EÚ. Novinárom to po stretnutí s luxemburským premiérom Xavierom Bettel povedal predseda Európskej rady Donald Tusk.

Neformálny summit lídrov 27 krajín EÚ v Bratislave sa koná 16. septembra. Tusk zároveň zopakoval jasnú pozíciu krajín bloku, ktoré s Londýnom nehodlajú o takzvanom Brexite vyjednávať, pokiaľ nebude formálne aktivovaný príslušný článok 50 Lisabonskej zmluvy.

Briti sa koncom júna v referende miernou väčšinou vyslovili pre odchod z EÚ. Rozhodnutie znamenalo pád premiéra Davida Camerona. Jeho nástupkyňa Theresa Mayová ale dáva najavo, že s aktiváciou článku 50, ktorou začnú najviac dvojročné "výstupné" rozhovory, počíta možno až v budúcom roku.

Bez formálneho britského oznámenia o zámere z EÚ odísť podľa Tuska rozhovory začať nemôžu a nezačnú. Tento princíp je súčasťou únijných zmlúv, podotkol niekdajší poľský premiér. "Má to svoj dôvod, ktorým je obrana záujmov členov Únie, ktorí chcú zostať spolu. Nie tých, ktorí sa rozhodnú odísť. Preto by sme tento princíp nemali opúšťať," poznamenal Tusk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok