Najväčší útok od začiatku vojny. Ukrajina sa spamätáva zo vzdušných náletov, Rusi hlásia splnenie misie

29.12.2023 09:08 , Aktualizované: 29.12.2023 14:39

Počet obetí dnešného rozsiahleho ruského vzdušného útoku na Ukrajinu vzrástol na 19, desiatky ďalších civilistov utrpeli zranenia.

Obete sú po celej krajine

Ukrajinské úrady potvrdili viaceré úmrtia. Päť zabitých hlási Dnipro, štyri Záporožie, po troch obetiach Kyjev, Charkov a Odesa, o jednej obete informujú úrady v Ľvove. Ukrajinské úrady a médiá označujú dnešný útok za najväčší ruský vzdušný úder od začiatku ruskej invázie.

Okrem samotných miest hlásia škody po ruských úderoch aj Ľvovská, Záporožská a Kyjevská oblasť, píše RBK-Ukrajina. V meste Konotop v Sumskej oblasti sú podľa neho po raketovom útoku tri zranenia.

Ťažká noc na ukrajine

Rusko v noci na dnešok a ráno podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, ktorý niektorí ukrajinskí činitelia a médiá označujú ako najväčší od začiatku ruskej vojenskej agresie vlani vo februári. Rusko vypálilo približne 110 striel, uviedol na platforme Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Veliteľ ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval likvidáciu 114 striel aj dronov z celkových 158.

"Pôrodnica, vzdelávacie inštitúcie, nákupné centrum, viacpodlažné a súkromné ​​budovy, komerčné sklady, parkoviská. Kyjev, Ľvov, Odesa, Dnipro, Charkov, Záporožie a ďalšie mestá," napísal na telegrame Zelenskyj, podľa ktorého Rusko použilo takmer všetky typy striel, ktoré má vo svojom arzenáli. "Na údery teroristov určite odpovieme," dodal prezident.

Pozrite si fotografie z Ukrajiny po leteckých útokoch:

Velitelia o piatkovom útoku

Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk podľa agentúry AP uviedol, že to bol najmasívnejší vzdušný útok od začiatku ruskej invázie. Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat sa podľa agentúry AFP vyjadril podobne, Rusko podľa neho vypálilo na Ukrajinu rekordný počet striel za jeden deň. Zároveň však upozornil, že bilancia nezahŕňa prvé dni ruskej vojenskej agresie na Ukrajine, keď invázna armáda vykonávala "nepretržité" údery.

Podľa ukrajinského letectva podniklo Rusko predchádzajúci najväčší vzdušný útok v novembri 2022, keď odpálilo proti Ukrajine 96 rakiet, podotkla AP.

Západní predstavitelia a analytici podľa nej varovali, že Rusko v posledných mesiacoch obmedzilo svoje útoky riadenými strelami v zrejmé snahe vytvoriť si ich zásoby pre masívne údery počas zimy v nádeji, že zlomí ducha Ukrajincov. Kyjev medzitým žiadal západných spojencov, aby napadnutej krajine poskytli viac prostriedkov protivzdušnej obrany.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok