Severokórejský líder nariadil armáde prípravu na vojnu. Kim oznámil rozšírenie spolupráce s antiimperialistami

28.12.2023 06:19

Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil armáde a zbrojárskemu priemyslu, aby urýchlili prípravy na vojnu. Doviedli ho k tomu podľa neho bezprecedentné konfrontačné kroky zo strany Spojených štátov, informovali dnes severokórejské štátne médiá.

Kim čong un
Foto: ta3/ČTK

Rozšírenie spolupráce so zahraničím

Kim na zasadnutí vládnucej komunistickej strany rokoval o prioritách na budúci rok. Diktátor tiež povedal, že KĽDR rozšíri strategickú spoluprácu s „antiimperialistickými nezávislými krajinami".

Podľa agentúry AP Kimove slová naznačili, že Pchjongjang bude pokračovať v testovaní nových zbraní v snahe modernizovať svoj arzenál vrátane jadrového.

Pozrite si staršiu reportáž o prehlbovaní vzťahov Severnej Kórei a Ruska:

Posilnenie vzťahov s Ruskom

KĽDR v poslednom čase okrem iného posilnila vzťahy s Ruskom, ktoré jej podľa Washingtonu dodáva zbrane potrebné na pokračovanie invázie na Ukrajinu, zatiaľ čo Moskva pomáha Pchjongjangu rozvíjať modernejšie vojenské kapacity. Podľa agentúry AP sa pozorovatelia domnievajú, že Kim môže chcieť využiť možné posilnenie arzenálu ako páku pri rokovaniach s USA, ku ktorým by mohlo dôjsť po amerických prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia o necelý rok.

Viac zbraňových testov

KĽDR tento rok uskutočnila už päť testov medzikontinentálnych balistických rakiet s doletom viac ako 15 000 km, ktoré sú schopné zasiahnuť celé územie USA. Podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap ide o vôbec najviac takýchto testov, ktoré režim uskutočnil v priebehu jedného roka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok