Skončila ako krížnik Moskva. Pod hladinou. Ukrajinci zaútočili na Krym a zničili výsadkovú loď, Putin to už vie a Zelenskyj ďakuje

ta3/ČTK/TVN24/TASR
26.12.2023 06:32 , Aktualizované: 26.12.2023 14:54

Ukrajinský dronový útok zasiahol v noci na utorok prístavné mesto Feodosija na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, potvrdil tamojší Moskvou dosadený gubernátor Sergej Axionov. Ukrajinské letectvo tvrdí, že sa mu podarilo potopiť ruskú výsadkovú loď naloženú muníciou.

Evakuácia a útoky

Ruskom dosadený šéf anektovaného Krymu Sergej Aksjonov uviedol, že si útok vyžiadal jedného mŕtveho a štyroch zranených, píše agentúra TASS.

Feodosijou po polnoci otriasli mohutné explózie. Časť obyvateľov sa podľa ruských médií musela evakuovať. Aksjonov uviedol, že výbuch poškodil šesť budov, ktoré majú prevažne rozbité okná.

"Pri odrážaní útoku ukrajinských ozbrojených síl dnes v noci na základňu vo Feodosiji bola poškodená veľká výsadková loď Novočerkassk," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ruská protiletecká obrana podľa neho zničila dva ukrajinské bombardéry Su-24, ktoré vyslali smerom ku Krymu strely. Tieto informácie nie je možné bezprostredne overiť.

"A flotila v Rusku sa stáva menšou a menšou! Vďaka pilotom letectva a všetkým zúčastneným za precíznu prácu!" napísal predtým na Telegrame veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Podľa letectva prístav zasiahli strely s plochou dráhou letu, neupresnilo ale, akého typu.

Jedno z videí, ktoré dokumentuje útok na loď:

Obrovská explózia

Oleščuk uviedol, že pri útoku sa podarilo ukrajinským silám potopiť ruskú výsadkovú loď Novočerkassk triedy Ropucha.

Oleščuk na sociálnej sieti zdieľal aj video, na ktorom bolo vidieť mohutnú explóziu v prístave.

„Tentoraz veľká vyloďovacia loď 'Novočerkask' nasleduje vlajkovú loď Čiernomorskej flotily Ruskej federácie - krížnik 'Moskva'“, napísal Oleščuk na Telegrame s odkazom na potopenie tohto krížnika v apríli 2022, informuje TVN24.

Mesto Feodosia Foto: Google maps Mesto Feodosia

Salelitné snímky ako dôkazy

Ruskojazyčný server BBC upozornil na satelitné snímky Feodosije z 24. decembra, ktoré na sociálnej sieti X zdieľal jeden z užívateľov zapojený do OSINT (open source intelligence). Uvádza, že výsadková loď rovnakej triedy Ropucha ako Novočerkassk je v prístave zakotvená na mieste, kde sa podľa záberov a fotografií odohrala nočná explózia.

Rusko ukrajinský Krym v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014. Polostrov, vrátane Krymského mosta, ktorý Krym spája s pevninským Ruskom, sa opakovane stáva terčom ukrajinských útokov.

Tento rok v septembri ukrajinské sily zasiahli lodenicu v krymskom Sevastopole, kde zničili inú výsadkovú loď triedy Ropucha a ponorku triedy Kilo, ktoré sa nachádzali v suchom doku.

Putin to už vie, Zelenskyj ďakuje

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok oznámil prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Ukrajina zaútočila na prístav Feodosija na Krymskom polostrove a poškodila výsadkovú loď Novočerkassk, informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval ukrajinským vzdušným silám za tento úder. Informuje o tom agentúra AFP.

"Dnes minister obrany Šojgu (Putinovi) oznámil útok, ktorý Ukrajinci podnikli na Feodosiju, a škody na našej veľkej výsadkovej lodi. Bola to veľmi podrobná správa," povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Peskov.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že loď podľa ich podozrení prevážala útočné drony. 

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa následne poďakoval vzdušným silám za tento útok na ruskú bojovú loď. V posmešnom príspevku na sociálnych sieťach naznačil, že plavidlo sa potopilo.

"Som vďačný našim vzdušným silám za pôsobivé doplnenie ruskej čiernomorskej flotily nachádzajúcej sa pod hladinou o ďalšie plavidlo. Okupanti nebudú mať na Ukrajine jediné pokojné miesto," napísal Zelenskyj. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok