Rusko hlási plnú kontrolu nad Marjinkou v Doneckej oblasti. Ukrajina však správu poprela

25.12.2023 16:37 , Aktualizované: 25.12.2023 18:32

Ruské sily plne ovládli mesto Marjinka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Minister obrany Sergej Šojgu to uviedol na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého dnes citovala ruská tlačová agentúra RIA Novosti. Hovorca ukrajinskej armády to však poprel s tým, že ukrajinskí vojaci sú stále v meste.

Šojgu, Putin
Foto: TASR/AP

Tvrdenia jednotlivých strán vojenského konfliktu sa spravidla nedajú okamžite nezávisle overiť.

Ochrana mesta Doneck

Šojgu zdôraznil, že prevzatie kontroly nad mestom by umožnilo účinnejšiu ochranu regionálneho hlavného mesta Doneck, ktoré je od roku 2014 pod kontrolou proruských separatistov, pred paľbou ukrajinských síl.

Podľa agentúry Reuters Putin odvetil, že kontrola nad mestom umožní ruským jednotkám vytlačiť nepriateľa z Donecka. Zábery zo stretnutia Putina so Šojguom zverejnilo ruské ministerstvo obrany na Telegrame.

Ukrajina informácie poprela

"Nie je správne hovoriť o obsadení Marjinky," uviedol v reakcii na ruské informácie hovorca ukrajinskej armády Oleksandr Štupun. "Naše sily sú v meste," povedal a dodal, že o Marjinku sa stále bojuje.

Rusi už niekoľko mesiacov intenzívne útočia na východoukrajinskú Marjinku. Mesto leží asi 27 kilometrov juhozápadne od Donecka a nedávno bolo oficiálne vyľudnené. Agentúry ho opisujú ako mesto duchov. Kedysi mala Marjinka až 10-tisíc obyvateľov. Ukrajinská armáda premenila Marjinku na pevnosť po začiatku povstania proruských separatistov na východe krajiny v roku 2014, uviedla agentúra AFP.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok