Jeden z najsmrteľnejších vzdušných útokov Izraela. Počet obetí náletu na tábor v Pásme Gazy stúpol

25.12.2023 14:21 , Aktualizované: 25.12.2023 18:44

Počet obetí nedeľňajšieho izraelského leteckého útoku na utečenecký tábor Maghází v centrálnej časti Pásma Gazy, ovládaného radikálnym hnutím Hamas, stúpol na 106.

Bilancia obetí stúpla

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných palestínskych zdravotníckych predstaviteľov a záznamy z miestnej nemocnice, do ktorých sa jej podarilo nahliadnuť. Izraelská armáda predtým uviedla, že incident vyšetruje.

Predchádzajúca správa, ktorá sa odvolávala na ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy kontrolovanom Hamasom, hovorila o najmenej 70 mŕtvych.

Viac ako sto mŕtvych

Prvé správy o leteckom útoku okolo ôsmej hodiny večer hovorili o 16 mŕtvych, o tri hodiny neskôr už bolo hlásených najmenej 70 obetí. Ďalších viac ako 30 tiel záchranári našli v troskách v pondelok, píše agentúra AP. Telá boli podľa nej odvezené do nemocnice Mučendníkov Al-Aksá v Dajr Balahu. Tamojšie zdravotné záznamy, ktoré mala AP možnosť vidieť, uvádzajú 106 mŕtvych.

Agentúra AP nočný útok označuje za zrejme jeden z "najsmrteľnejších izraelských vzdušných úderov" v Pásme Gazy od 7. októbra, keď Izrael zahájil ofenzívu v reakcii na cezhraničný útok ozbrojencov z Hamasu na Izrael. Pri ňom Hamas a spriaznené islamistické skupiny zavraždili podľa izraelských úradov okolo 1200 ľudí a zhruba 240 ich uniesli do Pásma Gazy.

Časť ich počas sedemdňového prímeria v novembri prepustili, ale okolo 130 by ich podľa izraelských zdrojov malo byť naďalej v zajatí. Odvetné izraelské vzdušné údery a pozemné operácie si už vyžiadali podľa úradov v Pásme Gazy ovládaných Hamasom vyše 20-tisíc mŕtvych a viac ako 53-tisíc zranených.

Prinášame krátku reportáž o bojoch v Pásme Gazy zo Štedrého dňa.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok