Prísnejšie kontroly pre majiteľov zbraní? Tragédia na univerzite v Prahe ovplyvní život ľudí natrvalo

Česko sa bude zrejme veľmi dlho spamätávať zo štvrtkovej tragédie na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Je navyše možné, že ovplyvní náš život trvalo. Politici a experti už totiž debatujú o tom, ako podobným udalostiam do budúcnosti predísť. Diskutuje sa o zavedení bezpečnostných nariadení na školách či nad obmedzením predaja zbraní, informuje CNN Prima NEWS.

pietne miesto Praha
Foto: AP Photo/Petr David Josek

Tragédia zmení Česko

Štvrťočná tragédia bezpochyby premení Česko. Čo sa bude v najbližších dňoch diať naznačil vo vysielaní CNN Prima NEWS riaditeľ agentúry STEM Martin Buchtík. "Bude nasledovať diskusia príčin, budeme diskutovať o držaní zbraní a určite sa budeme baviť o nejakých bezpečnostných opatreniach," popísal.

Bezprostredne po udalostiach sa začalo skutočne hovoriť o tom, či by nemali byť v budovách škôl zavedené bezpečnostné rámy, ako je to napríklad na letiskách či na niektorých rizikových školách v USA. "V tomto zmysle bohužiaľ budeme musieť postupovať rovnakou cestou, akú postupujú školy v Spojených štátoch," povedal vo štvrtok predseda bezpečnostného výboru Pavel Žáček (ODS).

Správne riešenie?

To však mnohým expertom nepríde ako to správne riešenie. "Keby sa vedenie takéhoto objektu rozhodlo, že sa bude snažiť vstup monitorovať, tak by musela byť zhotovená technika a vyškolení pracovníci, ktorí by ju obsluhovali. Výrazne by to spomalilo vstup do objektov. Verejné objekty sa ale snažia byť ústretové a toto by mohlo byť vnímané negatívne," povedal bývalý policajt Stanislav Kazbunda.

Podľa iných je však bezpečnosť prednejšia. "Prestaňme viesť hlúpe debaty o tom, či ochranné rámy budú oneskorovať prístup do školy, alebo nie. Je lepšie prísť o 20 minút skôr do školy, ako prísť o život. Viac už ani nepotrebujeme ako dôkaz na to, aby sme sa začali správať racionálne a vnímali hrozby, ktoré okolo nás sú, a ktorým nie sme vždy schopní včas predísť," uviedol bezpečnostný expert Andor Šándor.

Mimoriadne opatrenie

Bezpečnostné rámy však podľa bývalého ministra zahraničia Cyrila Svobodu (KDU-ČSL) nič nevyriešia. "Zo všetkého najhoršie by bolo, keby sme podľahli strachu a robili nejaké mimoriadne opatrenia. Je to bohužiaľ súčasť života a je dôležité, aby títo vrahovia a násilníci nezmenili náš život," apeloval Svoboda.

"Čo zavedením bezpečnostných rámov vyriešime? Podľa mňa vôbec nič. Pretože taký šialený vrah si potom nájde iné prostredie ako zoologickú záhradu či plaváreň. Môžeme dať rámy do škôl, bude to stáť veľké peniaze, ale šialence tohto typu nezastavia," doplnil.

Držanie zbraní

Najzásadnejšia je podľa neho téma držania zbraní. "Ako je možné, že takíto ľudia majú zbrane? Kto robil jeho zdravotnú či psychologickú previerku, aby si mohol kúpiť zbrane? Ako je možné, že sú zbrane tohto typu voľne k dispozícii? To by ma trápilo viac ako rámy na vysokých školách," povedal niekdajší minister zahraničia.

Liberálny prístup držania zbraní

Podobne to vidí aj bezpečnostný expert Jiří Vojáček. "Spolu s Talianskom sme krajiny s najliberálnejším prístupom k držaniu zbraní. Zatiaľ čo keď v EÚ žiadate o možnosť držania preukazu, ste podrobený správnemu konaniu či lekárskym prehliadkam, tak ak v SR chcete takú dlhú pušku, len požiadate políciu o schválenie nákupu a polícia to musí vydať," povedal.

Odporúčal by preto zaviesť systém, aký funguje aj pri vodičských preukazoch pre seniorov. "Ak máte nad 65 rokov, tak musíte každé dva roky chodiť k lekárovi len na udržanie vodičského preukazu. Nevidím dôvod, prečo by to nešlo u majiteľov zbraní," povedal expert.

Obmedzenie pre policajtov

Podplukovník vo výslužbe Pavel Černý upozornil, že si policajti nemôžu nosiť svoju služobnú zbraň domov, takže nemôžu prípadne zasiahnuť. "Ak policajt chce, nebránil by som mu nosiť zbraň so sebou domov. Apeloval by som na to, pretože policajt bez svojej zbrane je nám k ničomu. Má pritom zákonnú povinnosť aj mimo pracovného času zasiahnuť. Tam by som videl veľkú medzeru," povedal expert.

Minister školstva Mikuláš Bek (STAN) uviedol, že niekedy môžu byť bezpečnostné rámy správnym riešením. Zároveň však spomenul svoje presvedčenie, že v prípade štvrtkového masakru na Filozofickej fakulte by toto opatrenie zrejme nepomohlo.

"Tento strelec si mohol nájsť inú cestu, ako svoju agresivitu vybiť. Nemyslím, že by bezpečnostné rámy na Filozofickej fakulte boli v tomto ohľade nejako zásadné. Plne predísť útoku osamelého strelca je takmer nemožné," doplnil.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok