Dostali ruské občianstvo, vzápätí aj povolávací rozkaz. Ceremoniál mal hlasnú odozvu v médiách

ta3/ČTK
21.12.2023 05:45

Jedenásť mužov, ktorí čerstvo získali ruské občianstvo, dostalo písomný povolávací rozkaz priamo počas slávnostnej ceremónie na jeho udelenie. Uviedla to na sociálnych sieťach petrohradská polícia, ktorá k príspevku zverejnila aj video.

Rusko - Putin
TASR/AP (Ilustračná fotografia)

Na videu je vidieť, ako muži - údajne pôvodom z krajín bývalého Sovietskeho zväzu - prisahajú vernosť Ruskej federácii. Následne dostávajú do ruky príkaz, aby sa bezodkladne dostavili na miestny vojenský komisariát. Nakoniec spoločne zaspievajú ruskú hymnu.

Netradičná požiadavka

"Noví občania Ruskej federácie prisahali, že budú dodržiavať ústavu a zákony Ruskej federácie," napísala polícia v druhom najväčšom ruskom meste. "Na základe toho prítomní zástupcovia vojenských komisií odovzdali tím, ktorí zložili prísahu, povolávacie rozkazy k nástupu vojenskej služby," dodala.

Odozva ruských médií

Správa petrohradskej polície našla hlasnú odozvu v ruských médiách. Tá v minulých dňoch informovala aj o prípade, keď súd v Čeľabinsku zbavil ruského občianstva dvoch migrantov kvôli tomu, že sa po získaní občianstva nedostavili na vojenskú správu, kde by mohli byť povolaní do vojny proti Ukrajine.

Denník Kommersant uviedol, že od októbra v Rusku platí zákon, ktorý umožňuje previnilcov zbaviť udeleného ruského občianstva v 60 prípadoch, ako je sabotáž, dezercia, verejné výzvy na rozpútanie agresívnej vojny či pokus o vraždu štátneho predstaviteľa. 

Strata občianstva hrozí aj za "politické" delikty, ako je "diskreditácia" ozbrojených síl či šírenie "klamných" informácií o armáde, dodal server Meduza.

Putinova výzva

Ruský prezident Vladimír Putin nedávno vyzýval na vstup do armády aj cudzincov, ktorým za to ponúkol možnosť ľahšieho získania ruského občianstva. 

Podľa pozorovateľov sa chce Putin vyhnúť novej vlne mobilizácie prinajmenšom do prezidentských volieb plánovaných na 15. až 17. marca budúceho roka. Posledná mobilizácia na jeseň roku 2022 v Rusku prechodne vyvolala paniku a masovú emigráciu do zahraničia, pripomenula agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok