Opozičné protesty neutíchajú. V Bratislave sa zišlo zhruba 15-tisíc ľudí

ta3/Jozef Slivenský/Katarína Cimborová/Veronika Pancuráková/Denis Dufala
19.12.2023 17:54 , Aktualizované: 19.12.2023 21:01

Masové protesty sa konajú vo všetkých väčších mestách Slovenska. Ich spúšťačom je iniciatíva vlády zrušiť špeciálnu prokuratúru.

Opozičné strany (PS, SaS a KDH) avizovali ďalšie protesty ktoré majú prebiehať v utorok (19. decembra) od 18. hodiny.

V Košiciach sa pred Štátnou vedeckou knižnicou zišli približne dve tisícky protestujúcich. Okrem hesiel "Dosť bolo Fica", ľudia kričali aj "Gašpar do basy!"

V Bratislave ľudia odkázali vláde: "Nebudeme ticho!"

Výstup opozície

Za stranu KDH vystúpila pred demonštrujúcimi v Bratislave Miriam Lexmann. "Nebuďme ľahostajní, nebuďme ticho a nenechajme nikoho aby si sprivatizoval spravodlivosť," tvrdila.

Za SaS vystúpil v Bratislave Branislav Gröhling: "Chceme žiť v krajine kde zločinci sú v base a slušní politici v parlamente. Nie naopak." Kočner má podľa Gröhlinga šancu dostať sa vďaka súčasnej vláde von z väzenia. Kritizoval aj generálneho prokurátora Maroša Žilinku "Vy ste sa preslávili tým, že paragraf 363 dostal Kaliňák, Gašpar, Kažimír aj Bödör, hanba vám za toto."

Michal Šimečka predstúpil pred dav po predošlých rečníkoch. "Vraj ste tu preto, že vás platí Soros. Vraj preto, že neviete ani prečo protestujete a máte byť vďační, že na nás nepošlú vodné delá," dodal, že nerozumejú pravému vlastenectvu. "Ide im o Kočnerovu slobodu, Bašternákovu vilu," povedal Šimečka.

V Martine prišli na protest desiatky ľudí. Organizovala ho politická strana Demokrati. Pripojili sa aj hnutie Slovensko, KDH a Progresívne Slovensko. Symbolicky sa tak dokázala spojiť opozícia.

Protivládny protest v Trnave začal dnes o 18. hodine na Námestí sv. Mikuláša. Podľa odhadov sa na demonštrácii zišlo zhruba 1 000 ľudí, píše Trnavské Rádio.

Na Hlavnej ulici v Košiciach sa zišlo vyše dvetisíc osôb, na protestoch v Banskej Bystrici sa podľa očitých svedkov zúčastnila približne tisícka ľudí. Protest sa konal aj v Žiline, tiež napríklad v Trnave, Prešove, Poprade či v Liptovskom Mikuláši.

Protest v Liptovskom Mikuláši.

Vo videu nižšie je vidieť ako sa v Košiciach na Hlavnej ulici zhromažďujú protestujúci.

Protesty vypukli začiatkom decembra v Bratislave, Žiline, Nitre, Považskej Bystrici, Banskej Bystrici a Košiciach. Pridať sa majú napríklad aj mestá Trnava, Trenčín, Liptovský Mikuláš, Spišská Nová Ves a Prešov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok