Huliak háji znižovanie trestných sadzieb, nechce hrdelné tresty za nezmysly. Šimečka varuje pred nebezpečným zákonom

19.12.2023 13:58

Hosťom v relácii Téma bol predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka a poslanec zo Slovenskej Národnej Strany Rudolf Huliak. Moderátor Braňo Král sa oboch pýtal aj na rokovanie v parlamente, rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ale tiež schvaľovanie štátneho rozpočtu na rok 2024.

simecka a huliak.png
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Šimečka za opozíciu

Predseda strany PS nie je spokojný so schválenou podobou štátneho rozpočtu na rok 2024 a konsolidačného balíčka. „Konsolidačný balíček, ako aj ten rozpočet na budúci rok, je zlý, predbankrotový,“ povedal Šimečka. Dodáva, že dlh bude rásť, pretože balíček podľa neho nasmeruje krajinu „gréckou cestou“.

Šimečka si myslí, že slovenský rozpočet si teraz nemôže dovoliť míňať, ako to robí aktuálna vláda. „Dajme dôchodcom 13. dôchodok aj vianočné príspevky, ale najprv nakopnime ekonomiku, nech tento štát nezbankrotuje,“ dodal.

To, že sa rokuje o kompetenčnom zákone ako prvé, je podľa predsedu PS dôkazom, že vláde záleží viac na ovládnutí inštitúcií ako na štátnom rozpočte. „Kompetenčný zákon sám o sebe je nebezpečný, je to únos štátu,“ prehlásil.

Huliak za koalíciu

Plénum sa na predradení štátneho rozpočtu pred kompetenčný zákon nedohodlo. Huliak ako dôvod udal úzky súvis medzi zákonmi. Zákony sa podľa neho nemôžu vymeniť, pretože sa rozpočet bude udávať na základe kompetenčného zákona.

Znižovanie trestov je podľa neho opodstatnené. „Nie som právnik, ale to vychádza z úplnej logiky. Trestnoprávnu sadzbu nastavujeme v rámci jednotlivých legislatív v Európskej únii. Zase tu niekto chcel, aby Slovensko bolo pápežskejšie ako pápež. Dobre, že nemáme hrdelné tresty za nejaké nezmysly,“ myslí si poslanec SNS.

Argument, že chýba väčšia verejná diskusia, odmieta. Odôvodnil to zdĺhavými procesmi, ktoré bežný proces spomaľujú. Problémom je aj opozícia, ktorá mnohé rokovania predlžuje. „Tieto diskusie, keby ste ich aj počúvali v pléne, sú o ničom,“ povedal Huliak. Dodal tiež, že podiel viny má aj bývalá vláda, ktorá nastavila dátum volieb neskoro.

Celý záznam relácie Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok