Slovenka Jana pocítila ničivú búrku v Argentíne, pri ktorej zahynulo 14 ľudí, na vlastnej koži. Blesky boli každú sekundu, hovorí

20.12.2023 06:00 , Aktualizované: 20.12.2023 14:35

Štrnásť ľudí zahynulo po búrke na východe Argentíny. Smršť sprevádzal silný dážď a vietor s rýchlosťou 150 km/h, informovalo BBC. ta3 vám prináša reakcie ľudí z Argentíny, popisujúce silu búrky, ktorú nikto neočakával.

búrka strom
Foto: TASR/AP

Búrka v sobotu zasiahla prístavné mesto Bahia Blanca, približne 355 km južne od Buenos Aires. Poškodila budovy, spôsobila výpadky elektrickej energie a v nedeľu sa presunula k hlavnému mestu, píše BBC.

Ďalší dvaja ľudia zahynuli v susednom Uruguaji.

Úrady uviedli, že po tom, ako sa búrka usadila v Bahia Blanca, spôsobila zrútenie časti strechy športového centra počas súťaže na kolieskových korčuliach, pričom zahynulo 13 ľudí.

Ďalších 14 ľudí bolo zranených a hasiči na mieste museli pracovať, aby vyslobodili ľudí uviaznutých pod troskami centra.

ta3 sa spojilo so Slovenkou Janou Olšinskou v Argentíne, ktorá nám popísala, ako prežívali búrku, ktorá všetkých prekvapila.

Kde sa momentálne nachádzate? Je vaša oblasť zasiahnutá ničivým počasím?

Nachádzam sa v meste La Plata - provincia Buenos Aires. Oblasť bola zasiahnutá masívnejším výpadkom elektriny. Konkrétne my sme nemali pol dňa. Taktiež sme pri prejazde mestom videli niekoľko povalených stromov. Každopádne, táto oblasť nebola tak zasiahnutá ako napríklad Bahia Blanca.

Ako vnímajú miestni či vaši blízki situáciu?

Boli veľmi smutní z intenzity v Bahia Blance, ale tu život pokračuje normálne. Argentínčania sú podľa môjho názoru veľmi adaptabilní a vyrovnaní, takže žiadna dráma.

Domáci zatiaľ nemajú toľko informácií, iba vedia, že prezident a guvernér cestovali do postihnutej oblasti a ponúkajú nejakú pomoc.

Čo sa týka priebehu tu, tak predchádzalo tomu neznesiteľné dvojdňové dusno a teplo okolo 31-33 stupňov. A búrka bola zvláštna, s nonstop bleskami. Každú sekundu skoro.

Ako som spomínala, tu je situácia aktuálne pokojná, ale v ten moment sme cítili všetci strach, že či to bude eskalovať aj tu.

Ešte by som dodala, že argentínske celebrity sa spájajú, aby finančne pomohli, robia rôzne zbierky a podobne.

Argentínčanka Romina pochádza z Mendozy. Jej brat býva v zasiahnutej časti krajiny. Všetci si mysleli, že je to len obyčajná búrka. Netušili, že ich čaká smršť, ktorej sila prevrhla lietadlá.

“Krajina je stále v pohotovosti,“ povedala nám Romina. Očakávajú ďalšie búrky a pre 10 miest platí najvyššia výstraha. Vláda vyhlásila trojdňový smútok.

Mestá s pomocou hasičov začali upratovať ulice od popadaných stromov. Ako sme sa dozvedeli od Rominy, hasiči v Argentíne fungujú len ako dobrovoľníci. Nemajú oficiálnu záchrannú zložku. Sú trénovaní, ale keďže fungujú na dobrovoľnej báze, nemajú za svoju prácu žiaden plat. Práve dobrovoľní hasiči boli tí, ktorí pomáhali pri zrútení športového centra, pri ktorom zahynulo 13 ľudí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok