ROZHOVOR: Kreatívny Košičan reaguje na vandalizmus: Graffitové podpisy sú vďaka nemu súčasťou napríklad zmluvy o finančnú pôžičku (+foto a video)

19.12.2023 05:00

Umelec Igor Kupec pôsobí na Slovensku v Košiciach. Pracuje pre svoju štvrť a okrem toho je aj turistickým sprievodcom.

Premena graffity na street art.
Foto: Igor Kupec

"Jedného dňa, keď som si prechádzal svojím mestom, som si uvedomil, že som úplne obklopený tisíckami podpisov. Boli doslova všade," tvrdil pre portál Boredpanda Igor Kupec na margo graffity podpisov na verejných budovách.

Rozhovor poskytol aj redakcii ta3, v ktorom sme sa porozprávali o jeho umeleckej práci v metropole východu.

V rozhovore sa dozviete:

  • či si materiál platí z vlastného vrecka sám,
  • či bol v minulosti vandalom,
  • ako vyhľadáva miesta, ktoré premení,
  • ako prišiel práve k tomuto kreatívnemu nápadu.

guafita2.jpg Foto: Umelec Igor Kupec.

Ako sa u vás zrodila myšlienka riešiť tagy takýmto kreatívnym spôsobom ako môžeme vidieť v Košiciach?

Nápad pracovať s tagmi, ktoré sú jednou z foriem grafitov ako s obyčajnými podpismi, som nosil v hlave asi desať rokov, no nevedel som presne, ako ho vizuálne spracovať. Napadlo mi to až časom.

Rodičia nám predsa často vtĺkali do hlavy, aby sme si dali pozor na to, kam sa podpisujeme a tiež, aby sme si čítali malé písmenká na zmluvách.

Tak som sa rozhodol, že budem "falšovať graffity" a váš tag/podpis sa zrazu ocitne na zmluve o finančnú pôžičku, šeku, petícii či vyhlásení.

Posledné 2 roky som presviedčal majiteľov posprejovaných budov, aby mi na tento projekt dali povolenia. A bolo to fakt náročné. Ak chcete namaľovať peknú murálnu maľbu,

všetci tomu rozumejú a povolenia Vám kľudne dajú. Pri tomto si mysleli, že idem povzbudzovať ľudí k vandalizmu, čo je paradoxne pravý opak môjho zámeru.

V minulosti ste tiež tagovali?

Nie, tagovaniu ani graffity som sa nikdy nevenoval. Bavil ma skôr street art, v rámci ktorého upozorníte na problémy, či fenomény mesta umeleckým zásahom.

Chcem však povedať, že graffity komunitu neodsudzujem. Drieme v nej obrovská kreatívna energia a pridaná hodnota. Ak sa však prejavuje formou vandalizmu na najvzácnejších budovách, ktoré v meste máme - tak ma to fakt mrzí. Je dôležité o tom začať hovoriť.

Platíte si všetok materiál sám, alebo vás podporujú aj nejaké mestá?

Je to moje voľnočasové hobby, materiál aj video-tvorbu k tomu si platím z vlastného vrecka. Teraz mi síce ľudia z rôznych krajín poslali nejaké financie, pretože sa im myšlienka projektu páčila, ale náklady to neuhradilo. Celé je to trochu bláznovstvo, ktoré ma však veľmi baví.

Ako vyhľadávate miesta, ktoré premeníte k lepšiemu?

Je to väčšinou o náhlej inšpirácii. Podnetov tu máme dosť. Teraz to bol fenomén vandalizmu, ktorému som dal legitímnu tvár. Inokedy dávam zničeným reliktom socializmu nový život, alebo komixovými bublinami nalepenými na zastávkach MHD upozorňujem na anonymitu slovenskej spoločnosti. S mestom sa dá hrať na sto spôsobov, ide najmä o to, nájsť v sebe tú odvahu a prejsť od nápadu k realizácii.

A.jpg Foto: Igor Kupec

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok