Merkelová kritizovala krajiny Únie odmietajúce moslimských migrantov

TA3 TASR ČTK
28.8.2016 23:23

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo vysielaní verejnoprávnej televízie ARD odsúdila tie krajiny Európskej únie, ktoré odmietajú prijať moslimských utečencov. Zdôraznila, že "každý musí urobiť svoj diel" a nevylúčila možnosť, že by niektoré krajiny mohli prijať menej migrantov, ak namiesto toho prispejú viac finančne.

Merkelová kritizovala krajiny Únie odmietajúce moslimských migrantov
SITA/AP

Každý štát musí prispieť

Či je to nevyhnutné na humanitárnom základe alebo nie, "všetci sme o tom rozhodli spoločne a každý štát musí prispieť," dodala. "Ako budú vyvážené individuálne komponenty ešte len uvidíme," citovala ju tlačová agentúra AP. Merkelová súčasne zopakovala svoj postoj, že odmietať utečencov na základe ich náboženstva je pomýlené. Kancelárka je zástankyňou systému, na základe ktorého majú byť migranti prerozdelení do krajín Únie podľa stanovených kvót. Slovensko spolu s ostatnými štátmi V4 však tento systém odmieta.

Nemecko patrí medzi hlavné miesta prebiehajúcej utečeneckej vlny, k čomu prispela v poslednom čase aj kritizovaná migračná politika nemeckej vlády. Minulý rok prišlo do krajiny asi milión migrantov, tento rok očakáva spolkový úrad pre migráciu maximálne 300.000 ľudí.

Turkov vyzvala k spolupráci

Merkelová taktiež vyzvala zhruba tri milióny Turkov, ktorí žijú v Nemecku, aby sa zapojili do spoločnosti a neprenášali do krajiny konflikty z Turecka.

"Hovorím to stále - som aj ich kancelárkou a myslím si, že je dôležité si to pripustiť. Pokiaľ to opätujú tým, že sa budú angažovať v záujmoch pre našu krajinu a nebudú prenášať konflikty z Turecka do Nemecka, potom to bude dobre," vyhlásila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok