Štyri hodiny ho zachraňovalo 15 ľudí. Muž sa vybral do Beskýd v kraťasoch a teniskách

ta3
16.12.2023 17:26

O veľkom šťastí môže hovoriť muž, ktorého vo štvrtok 14. decembra na Babej hore zachránila služba skupiny GOPR Beskydy. Počas bežnej hliadky záchranári narazili na muža ležiaceho v snehu na vrchole hory. Obeť bola blízko bezvedomia, v zhoršenej komunikácii, na hranici tretieho stupňa podchladenia. Na sebe mal len krátke šortky, tenkú čiapku, rukavice a nízke topánky.

410146031_763369585829948_1194313799414320431_n.jpg
Facebook/GOPR Beskidy

Zahrievali ho rôznymi spôsobmi

Záchranári sa pomocou svojho vybavenia (náhradné oblečenie, ohrievače) pustili do zaistenia tepelnej bezpečnosti zachraňovanej osoby a boja o udržanie životných funkcií turistu. 

Postavili záchranný stan a vytvorili tepelný bod, kde muža postupne zohrievali, napríklad vlastným telom, ďalším oblečením, chemickými ohrievačmi či teplými nápojmi.

Z priesmyku Brona ho spustili pomocou lanovej techniky do tzv. Zapalovičovho bivaku. Potom ho na skútri s prívesom transportovali do Markowe Szczawiny a ďalej sanitkou GOPR do Zawoja Markowa, kde ho o 17.30 h odovzdali Lekárskej záchrannej službe.

Záchranná expedícia trvala takmer štyri hodiny. Na akcii sa zúčastnilo pätnásť záchranárov skupiny GOPR Beskydy.

Skúsený mrož

„V tomto prípade musíme dôrazne zdôrazniť nezodpovedné správanie muža, ktoré ho určite mohlo stáť život. Turista bol sám, nikoho o svojej situácii neinformoval a nemal žiadne oblečenie ani vybavenie, ktoré by mu pomohlo zahriať sa. Na Babiu horu sa vydal vo veľmi ťažkých podmienkach,“ priblížila záchranná služba.

„Pravdepodobne dlho a bol taký podchladený, že jeho stav vedomia mu už neumožňoval privolať pomoc (hoci mal so sebou telefón). Podľa informácií, ktoré získali záchranári, bol turista skúsený „mrož“ - týmto štýlom už dlho zdolával horské vrcholy a predtým bol aj na Babej hore,“ dodalo GOPR Beskydy na sociálne sieti.

Pozrite si archívnu reportáž o mŕtvom turistovi v Tatrách:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok