Pri útoku izraelskej armády zahynuli traja rukojemníci. Armáda prevzala zodpovednosť za ich smrť

15.12.2023 21:38

Izraelská armáda v severnej štvrti mesta Gaza omylom zastrelila troch rukojemníkov, ktorých chybne identifikovala ako hrozbu.

Mŕtvy Izraelčania
Foto: AP

Oblasť ťažkých bojov

Podľa spravodajského serveru The Times of Israel to v piatok uviedol armádny hovorca Daniel Hagari. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení kondoloval rodinám a uviedol, že nad smrťou troch rukojemníkov trucujú.

„Je to tragický incident, Izraelské obrané sily nesú zodpovednosť,“ uviedol Hagari o streľbe v štvrti Šudžája. „Ide o oblasť, kde sa vojaci stretli s mnohými teroristami, vrátane samovražedných atentátnikov,“ dodal. Incident podľa neho bude dôkladne vyšetrený.

Premiér kondoloval pozostalým

Netanjahu vo vyhlásení vyjadril hlboký smútok zo smrti troch rukojemníkov a kondoloval pozostalým. „Spolu s celým izraelským ľuďom skláňam hlavu a hlboko trúchlim nad smrťou troch našich drahých synov, ktorí boli unesení," uviedol.

Zabitými rukojemníkmi sú podľa Hagariho Jotam Haim, ktorého Hamás uniesol z kibucu Kfar Aza, a Samar Talalka unesený z kibucu Nir Am. Tretím zastreleným rukojemníkom bol študent a syn iránskych rodičov Alon Lulu Šamriz z kibucu Kfar Aza, uviedli neskôr miestne úrady.

Dvesto rukojemníkov

Izrael začal vojnu proti hnutiu Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, po tom, ako táto skupina 7. októbra zaútočila na Izrael, zabila asi 1200 ľudí a ďalších viac ako 200 ich uniesla do Pásma Gazy. Časť rukojemníkov bola prepustená výmenou za palestínskych väzňov v rámci týždňového prímeria na konci novembra. Od začiatku úderov v Pásme Gazy zomrelo podľa palestínskych úradov bezmála 19.000 ľudí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok