Europoslanci sa zhodli na norme o slobode médií. Pomôže ochrane novinárov pred politickým tlakom

15.12.2023 18:28

Krajiny Európskej únie a europoslanci sa dnes zhodli na norme o slobode médií, ktorá má zabezpečiť lepšiu ochranu práce novinárov či zvýšiť transparentnosť vlastníctva médií.

Michel poskytuje rozhovor novinárom
Foto: AP/Virginia Mayo

Novinárov nebude možné odpočúvať

Oznámili to zástupcovia inštitúcií únie, podľa ktorých ide o prvé pravidlá pre posilnenie nezávislosti a plurality médií v celom európskom bloku.

Z konečnej verzie návrhu vypadol kontroverzná požiadavka niektorých krajín, aby bolo možné novinárov vo všeobecnom záujme národnej bezpečnosti odpočúvať. Aby norma začala platiť, musia ju formálne schváliť ministri členských krajín a plénum Európskeho parlamentu.

Médiá chránia demokraciu

„Ak by zlyhali médiá ako ochranca demokracie v dvoch či troch krajinách, máme veľký problém v celej EÚ,“ vysvetlila dnes podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová, prečo vlani na jeseň prišla s návrhom dnes dohodnutého aktu o slobode médií.

Súbor spoločných pravidiel Únie bol podľa nej definovaný tak, aby riešil hlavné hrozby, s ktorými sa médiá stretávajú: politické tlaky, ekonomické problémy, nedostatok transparentnosti vlastníckych štruktúr či príliš veľkú koncentráciu v rukách jedného majiteľa.

Nariadenie má okrem iného brániť nátlaku na novinárov, aby museli vyzradiť svoje zdroje. Médiá zároveň budú mať povinnosť zverejňovať informácie o svojej vlastníckej štruktúre, čo má prispieť k ich väčšej nezávislosti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok