Von der Leyenová sa neobáva: EÚ nájde spôsob, ako uvoľniť zablokovaný balík pomoci pre Ukrajinu

15.12.2023 16:58

Európska komisia však chce do budúcoročného mimoriadneho vrcholného stretnutia pripraviť riešenie, ktoré ďalšiemu krachu rokovaní zabráni. Po dvojdňovom stretnutí lídrov únijných krajín to dnes vyhlásila predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.

Ursula von der Leyenová
Foto: TASR/ Michal Kotian

Ďalší samit v januári

Podľa šéfa Európskej rady Charlesa Michela sa samit zíde čoskoro po začiatku nového roka.

Lídri sa vo štvrtok v Bruseli zhodli na začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou a Moldavskom. Druhý zásadný bod programu, navýšenie viacročného rozpočtu únie vrátane uvoľnenia ďalších 50 miliárd eur pre Kyjev, však maďarský premiér Viktor Orbán počas dlhého nočného rokovania zablokoval. Michel potom oznámil, že zkraje budúceho roka usporiada k tejto téme nový summit.

Kyjev dostane 1,5 miliardy eur

„My ako komisia využijeme čas, ktorý dovtedy zostáva, aby sme zabezpečili, že nech sa stane na tomto ďalšom samite čokoľvek, budeme mať funkčné riešenie,“ vyhlásila dnes von der Leyenová. Dodala, že komisia už v najbližších dňoch uvoľní ďalších 1,5 miliardy eur z 18-miliardového balíka, ktorý Ukrajine poskytuje tento rok.

Odpor Maďarska

Komisia už skôr naznačila, že pre prípad trvajúceho maďarského nesúhlasu môže nájsť spôsob, ako Budapešť obísť. Peniaze, ktoré Ukrajina potrebuje, by mohla dostať napríklad prostredníctvom medzivládnej dohody zvyšných 26 krajín.

To je podľa diplomatov riešenie administratívne zložitejšie a časovo náročnejšie. Využitie tejto možnosti tento týždeň pripustil eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok