Ďalší útok z Jemenu na nákladnú loď. Raketu vystrelili z územia, ktoré kontrolujú húsíjski povstalci

Na nákladnej lodi plávajúcej pod vlajkou Libérie v Červenom mori vypukol požiar. Stalo sa tak po zásahu rakety z územia, ktoré v Jemene kontrolujú húsíjski povstalci. Potvrdili to americkí a britskí predstavitelia vrátane nemeckej spoločnosti, ktorá loď prevádzkuje.

LOD-UTOK-JEMEN-MO
Foto: ta3

Za útokom stoja jemenskí povstalci

Iránom podporovaní jemenskí povstalci sa prihlásili k zodpovednosti za útok, pri ktorom v piatok údajne vystrelili rakety na dve lode plaviace sa v Červenom mori. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o súčasť snáh húsijských povstalcov vyvíjať nátlak na Izrael, aby skoncoval s útokmi na palestínske radikálne hnutie Hamas.

„K ich napadnutiu dvoma raketami došlo po tom, ako ich posádky odmietli reagovať na výzvy jemenských námorných síl a varovania pred streľbou,“ uvádza sa vo vyhlásení vojenského hovorcu húsijov citovanom agentúrou DPA. Neuvádza sa v ňom, kedy presne k útokom došlo.

Útok popreli vlastníci lode

Britská námorná bezpečnostná spoločnosť Ambrey však uviedla, že k žiadnemu útoku na kontajnerovú loď MSC ALANYA plávajúcu pod libérijskou vlajkou nedošlo.

 Ambrey podľa agentúry Reuters objasnila, že k jej plavidlu sa len priblížila malá loď, ktorej posádka vyzvala kapitána kontajnerovej lode, aby zmenil kurz plavby na juh.  

Ďalší útok

Ešte pred tým v piatok nemecká lodná spoločnosť Hapag-Lloyd informovala, že na jej loď Al Jasrah boli počas plavby v Červenom mori vypálené rakety. Posádka neutrpela žiadne zranenia. Húsíovia sa k tomuto incidentu nevyjadrili.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok