Indonézan má vraj 145 rokov, bol by tak najstarším človekom v dejinách

TA3 ČTK
28.8.2016 18:06

Najstarším žijúcim človekom je pravdepodobne Indonézan, ktorý tvrdí, že má 145 rokov. Podľa údajov na jeho občianskom preukaze sa narodil 31. decembra 1870 a miestne úrady tento dátum potvrdili ako pravdivé, napísal server The Telegraph.

Indonézan má vraj 145 rokov, bol by tak najstarším človekom v dejinách
SITA/AP ilustračné

Pokiaľ sa údajný vek Mbaha Gothoa, ktorého oficiálne meno je Sodimejo, potvrdí z nezávislých zdrojov, pôjde o najdlhšie žijúceho človeka v zaznamenaných dejinách vôbec. Zatiaľ tento rekord patrí Francúzske Jeanne Calmentovej, ktorá zomrela v roku 1997, vo veku 122 rokov a 164 dní.

Gotho však po ešte dlhšom živote príliš netúži. "Prajem si umrieť. Všetci moji vnuci sú už nezávislí," povedal tento týždeň indonézskym médiám. Muž prežil desať súrodencov aj všetky svoje deti. Jeho najbližšími príbuznými sú pravnuci, prapravnuci a ich deti. Jeden z potomkov novinárom povedal, že sa jeho pradedko pripravuje na smrť už od svojich 122 rokov. Dokonca si kúpil miesto pre hrob v blízkosti svojich zosnulých detí. "Náhrobný kameň tam stojí už od roka 1992," povedal jeden z pravnukov.

Ghoto podľa členov rodiny aktuálne trávi čas iba počúvaním rádia. Televíziu sledovať nemôže, keďže má problémy so zrakom. Posledné tri mesiace ho pre fyzickú slabosť musia kŕmiť a kúpať, nakoľko to už sám nedokáže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok