Prezidentka ocenila službu slovenských vojakov v Sarajave. Má zmysel posilniť stabilitu regiónu, keď chce byť Bosna v EÚ

ta3
14.12.2023 09:36 , Aktualizované: 14.12.2023 21:14

Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila spolu s ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD) slovenských vojakov pôsobiacich v operácii EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine. Spoločne s nimi tam pricestovali aj rodinní príslušníci vojakov. Hlava štátu zároveň absolvovala v Sarajeve politické rokovania s vedením krajiny. Témou bola bilaterálna spolupráca i európska integrácia.

Seriózny partner

Hlavným účelom predvianočnej cesty za slovenskými vojakmi bolo podľa prezidentky poďakovať sa.

„Som hrdá na ich profesionalitu, na službu, ktorú tu vykonávajú, pretože tento región je z hľadiska stability a bezpečia pomerne krehký,“ skonštatovala.

Profesionalitu a výsledky slovenskej misie ocenil aj minister obrany. „Sme serióznym partnerom, ktorý je vysoko hodnotený,“ vyhlásil.

„Slovensko dlhodobo podporuje európske ašpirácie Bosny a Hercegoviny do EÚ, ale hlavne takmer 80 percent občanov krajiny chce byť súčasťou Európskej únie, a toto má zmysel práve pre posilnenie stability v tomto regióne,“ dodala Čaputová.

Tradícia spojená s rokovaním

Prezidentka rokovala počas dňa s členmi predsedníctva Bosny a Hercegoviny Željkou Cvijanovičovou a Denisom Bečirovičom. Stretla sa aj so starostkou Sarajeva Benjaminou Karičovou.

Vojakom priviezli ústavní činitelia aj vianočné darčeky. Ako však obaja poznamenali, tým najväčším je návšteva ich blízkych v predvianočnom období.

Operácia European Union Force in Bosnia and Herzegovina (EUFOR ALTHEA) vznikla na konci roka 2004. Na mieste je 51 príslušníkov OS SR pod vedením pplk. Ing. Ľubomíra Mizeráka, približuje stránka Ministerstva obrany SR.

Viacero záberov z cesty si môžete pozrieť v galérii:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok