Športovci nemôžu byť trestaní za činy svojich vlád, uviedol Bach. Šéf Olympijského výboru obhajoval účasť Rusov a Bielorusov na olympiáde

ta3
14.12.2023 07:23

Šéf Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach obhajoval rozhodnutie povoliť ruským a bieloruským športovcom súťažiť na olympijských hrách v Paríži v roku 2024 ako neutrálom.

Thomas Bach
AP

Nespájajme šport a politiku

„Jednotliví športovci nemôžu byť potrestaní za činy svojich vlád," povedal na fóre vo švajčiarskej Ženeve. Informuje BBC.

Rusko v roku 2022 napadlo Ukrajinu.

Podľa jeho slov to bola „jedna vojna spomedzi 28 vojen a konfliktov, ktoré prebiehajú na tomto svete, a všetci ostatní športovci medzi sebou súťažia v mieri".

Minulý týždeň MOV uviedol, že jednotliví športovci z Ruska a a jeho spojenca Bieloruska, ktorí sa kvalifikovali na letné hry v Paríži, budú môcť súťažiť bez vlajok, emblémov alebo hymien svojich krajín.

Budú súťažiť s neutrálnou vlajkou

Týmto športovcom bola predtým účasť zakázaná. Tento zákaz zostáva v platnosti pre tímy reprezentujúce tieto dve krajiny.

MOV dodal, že športovci a podporný personál, ktorí aktívne podporovali ruskú inváziu na Ukrajinu v plnom rozsahu, musia zostať vylúčení.

Potvrdil tiež svoj záväzok podporovať ukrajinských športovcov "všetkými možnými spôsobmi, aby sa na olympijských hrách v Paríži 2024 zúčastnil silný tím Národného olympijského výboru Ukrajiny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok