PR správa Šport

Poker a popkultúra: vplyv kartovej hry na hudbu a filmy

15.12.2023 14:56

Kartová hra poker je medzinárodne populárnou a veľmi obľúbenou hrou. Vďaka svojej popularite získal poker zmienky aj v mohých filmoch a hudbe. Práve prostredníctvom existencie pokru v popkultúre túto hru poznajú aj ľudia, ktorí nikdy v živote nesedeli za okrúhlym pokrovým stolom.

cards-chips-poker-green-table.jpg
Foto: Freepik

Prečo je to práve poker, ktorý sa tak často vyskytuje v popkultúre a čo ho robí odlišným od iných hazardných hier? Hra poker nie je len synonym casin,ale predstavuje aj spôsob odreagovania dospelých ľudí od stresov bežného života. Oddýchnite si pri partičke nezáväzného pokru spolu s priateľmi pri pohári chladeného piva, alebo si zahrajte o život meniace výhry v pokrovom turnaji.

Poker – univerzálna zábava na celom svete

Poker ponúka všetko – vzrušenie z hry, adrenalín, zábavu, vyžaduje rozvážnosť, rýchle analytické myslenie a chuť vyhrávať. Už to nie je len hra ostrieľaných chlapov v tmavých baroch, poker sa stal súčasťou modernej kultúry, a nezmazateľne vryl do povedomia bežných ľudí. Okrem toho sa poker rýchlo prepracoval do online sveta cez online casina. Takto si môžete zahrať poker online kedykoľvek máte chuť bez nutnosti opúšťat pohodlie vášho domova a hľadania pokrových hráčov v tmavých uličkách. Svet online casin ponúka zážitok z pokru všetkým, v rôznych herných variáciách, jazykoch, s možnosťou hrať naživo alebo offline a dokonca aj vo forme hier vo výherných automatoch.  

Poker vo filmoch

Ak by sme si dali za úlohu zmieniť všetky filmy, ktoré nejakým spôsobom ukázali vo svojom deji poker či už len náznakom, zaplnili by sme niekoľko strán. Pozrime sa na niekoľko najznámejších filmov, v ktorých do hlavnej dejovej línie režisér zaradil túto obľúbenú kartovú hru.

shutterstock_605080553.jpg Foto: shutterstock

Maverick – V hlavnej úlohe známy Mel Gibson ako Maverick, hráč pokru na Divokom Západe, sa vo veľkom pokrovom turnaji snaží vyhrať obrovské peniaze.

 

Mollyina hra – Novší hollywoodsky film, v hlavnej úlohe je atraktívna Molly, ktorá organizuje ilegálne pokrové turnaje pre celebrity, športovcov a ruských mafiánov.

 

Casino Royale – James Bond hrá napínavý pokrový turnaj proti zločincovi a teroristovi Le Chiffrovi. Jenda z najlepších bondoviek zasadená do prostredia casin.

 

Okrúhli hráči – V tomto filme sa dej zameral na myslenie hráčov, rátanie kariet a analytické schopnosti pri hre v podaní hlavnej postavy Mike Dermotta, ktorého hrá Matt Damon.

Poker v hudbe

Aj v hudbe poker zaujal pevné miesto, mladšie generácie si určite spomenú na popovú pesničku od Lady Gaga - Poker Face, rockeri si môžu pustiť legendárnych Motorhead a ich Ace of Spades, či AC/DC a pesničku The Jack! Dobu legendárneho rozmachu casin v Las Vegas doteraz pripomína pieseň Viva Las Vegas od kráľa rock´n´rollu Elvisa Presleyho.

Poker v metaforách

Vybrať/vytiahnúť eso z rukáva, je to bluf alebo ukáž karty, či skladám karty sú len jedny z mála výrazov, ktorých originálny pôvod je v pokri a udomácnili sa v slovenskom jazyku ako metafory na rôzne životné situácie.

Záver

Poker sa za posledné desaťročie významným spôsobom dostal do podvedomia všeobecnej populácie. Našiel svoje miesto v popkultúre, filmoch, hudbe a dokonca sa pokrové výrazy udomácnili aj v rečovom prejave. Dôvodom tejto popularity je univerzálnosť hry, vzrušenie a zábava, ktorú poskytuje a možnosť hrať o veľké peniaze. Zahrajte si aj vy poker v rámci voľného času v online casine, s priateľmi pri okrúhlom pokrovom stole a zažite aj vy adrenalín pri blufovaní pri tejto najpopulárnejšiej kartovej hre.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok