Nominácie na Zlaté glóbusy sú zverejnené. Na prvých priečkach sú jasní favoriti

11.12.2023 16:43

Najviac nominácií na Zlaté glóbusy, deväť, získala komédia Barbie režisérky Grety Gerwigovej. Tesne druhé je s ôsmimi nomináciami dráma Oppenheimer Christophera Nolana, ktorá pojednáva o tvorcovi jadrovej bomby.

81st_Golden_Globe_Awards_Nominations907500.jpg
Foto: TASR/AP

Potvrdené očakávania

Film Barbie inšpirovaný obľúbenou rovnomennou bábikou bol nominovaný v kategórii najlepšej komédie alebo muzikál, nominácia získala aj herečka Margot Robbieová a herec Ryan Gosling.

Na Zlatý glóbus boli nominovaní aj herci z filmu Oppenheimer Cillian Murphy, Robert Downey Jr. a Emily Bluntová.

Medzi nominovanými filmami v kategórii najlepšia dráma je okrem Oppenheimera aj kriminálna snímka Zabijaci rozkvitnutého mesiaca, ktorú natočil režisér Martin Scorsese a zahrali si v ňom Leonardo DiCaprio a Robert De Niro. Šancu na zisk Zlatého glóbusu má ako dráma aj film Maestro režiséra Bradleyho Coopera, ktorý v ňom tiež stvárnil dirigenta Leonarda Bernsteina.

V kategórii najlepšej komédie sa do užšieho výberu okrem Barbie dostal napríklad aj surrealistický sci-fi film Chudáčci režiséra Jorgosa Lanthimosa, kde hlavné roly obsadili herci Emma Stoneová a Willem Dafoe.

Zlaté glóbusy sú považované za akúsi predohru prestížnejších Oscarov, každoročne ich udeľuje Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA). Ceny budú udelené 7. januára 2024.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok