Ozval sa Žilinka. Pellegriniho upozornil, že zákon o oznamovateľoch nemôže platiť spätne

ta3/Linhart
11.12.2023 16:06 , Aktualizované: 11.12.2023 16:12

Ozval sa Maroš Žilinka. Generálny prokurátor má pochybnosti o zmenách v zákone o oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Šéfa parlamentu Petra Pellegriniho v liste upozornil, že nemôže platiť spätne.

Maroš Žilinka
TASR/Jakub Kotian

Zo strany Žilinku prišli pochybnosti o novele, ktorou chce vláda spätne zobrať ochranu vyšetrovateľom NAKA v prípade vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu.

Generálny prokurátor upozornil Pellegriniho na retroaktivitu, ktorá podľa neho "zásadným spôsobom porušuje princíp právnej istoty a princíp ústavnosti."

"Keďže vládny návrh zákona priznáva generálnemu prokurátorovi SR významné práva a povinnosti pri ochrane práv oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ako aj ich zamestnávateľov, považujem za nevyhnutné, aby bola prijatá ústavne súladná právna úprava," povedal Žilinka.

Čo je v novele?

Ako vyplýva z novely, ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa viac nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. Už poskytnutá ochrana pre policajtov by mala zaniknúť dňom nadobudnutia účinnosti novely zákona. Ochrana poskytnutá oznamovateľovi do dňa nadobudnutia účinnosti novely má zostať zachovaná len, ak spĺňa ustanovené podmienky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok