Češka vysvetlila, prečo bola mesiac v divočine. Našli jej partnera

ČTK
26.8.2016 10:07

Záchranári na Novom Zélande podľa miestnych médií zrejme našli telo českého turistu Ondřeja Petra, ktorého partnerka Pavlína Pížová čakala mesiac na záchranu v opustenej horskej chate. Polícia uviedla, že pozostatky budú ešte musieť oficiálne identifikovať.

Češka vysvetlila, prečo bola mesiac v divočine. Našli jej partnera
NZ Police/Wiki

Hľadala útočisko

Žena, ktorú záchranári objavili v stredu, uviedla, že sa do chaty uchýlila po tom, čo muž, s ktorým cestovala, spadol a zomrel. Polícia po tele pátrala už vo štvrtok, pre tmu ale musela akciu prerušiť.

Pár sa podľa Češky vydal na cestu 24. júla a muž o štyri dni neskôr spadol na strmom kopci. Žene sa podľa jej slov podarilo k nemu dostať, muž však podľa všetkého onedlho zomrel. Žena potom vyhľadala útočisko v jednej z chát, ktoré sú rozmiestnené po 32 kilometrovej trase známej ako Routeburn Track.

Vzhľadom na to, že český pár nikoho neinformoval, že sa na cestu vydáva, nikto po nich dlhú dobu nepátral. Až keď príbuzní v Česku začali byť znepokojení a kontaktovali známych na Novom Zélande, obrátil sa český konzulát tento týždeň na políciu. Následne spustili pátraciu akciu, uviedla česká honorárna konzulka v Queenstowne Vlaďka Kennettová.

pavlina_0a000002-fd53-efd5.jpg

Poďakovala záchranárom

Zachránená Češka vystúpila popoludní miestneho času na tlačovej konferencii. "Ako si asi viete predstaviť, plynulý mesiac bol veľmi trýznivý pre mňa, moju rodinu i rodinu môjho partnera," uviedla viditeľne poblednutá mladá žena.

Dodala, že po tragickej nehode partnera strávila pod holým nebom tri noci, než sa jej podarilo hlbokým snehom dostať do bezpečia chaty, kde sa pre jej zdravotný stav aj počasie rozhodla zostať.

"Bola som vyčerpaná a mala som zmrznuté nohy," povedala. Podnikla síce niekoľko pokusov o opustenie svojho útočiska, no odradilo ju zlé počasie aj jej zdravotný stav. Žena uviedla, že so svojím partnerom urobili chybu, keď svoj úmysel vydať sa do hôr nikomu neoznámili, nemali pri sebe lavínový vyhľadávač a celkovo podcenili podmienky cesty.

V slzách potom poďakovala novozélandským záchranárom a konzulke. Tá povedala, že česká turistka je podľa nej "veľmi silná žena", ktorá urobila maximum pre svoju záchranu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok