Začne platiť nový železničný grafikon. Vyhovie študentom z východu, na trati pribudne aj Dunajská strela

8.12.2023 16:15

V prvej polovici decembra 2023 prinesie Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) aktualizovaný grafikon vlakovej dopravy. Ten má zohľadniť požiadavky cestujúcich, ale aj pripomienky od samospráv. Informoval o tom národný dopravca.

vlak ZSSK.jpg
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Nový cestovný poriadok aktualizovaný od 10. decembra 2023 má vyhovieť aj pripomienkam študentov z východného Slovenska, ktorí už nebudú musieť prestupovať na ceste zo školy domov. Navyšovať množstvo liniek sa má na viacerých úsekoch, približuje Železničná spoločnosť Slovensko.

"Ak sa nájdu prostriedky na spustenie všetkých pripravených liniek, vypravíme v budúcom roku opäť historicky najviac vlakov,“ hovorí generálny riaditeľ ZSSK Roman Koreň.

Košice - Viedeň

Vlaky IC 44/45 cestujúce do Viedne nebudú zastavovať na hlavnej stanici v Bratislave. Nová zastávka bude Bratislava predmestie. Toto rozhodnutie má skrátiť cestu do hlavného mesta Rakúska o 32, respektíve 46 minút.

Humenné - Košice - Bratislava

Humenčania budú mať v Košiciach prípoj na vlaky IC aj Ex smerom do aj z Bratislavy. Čas na prestup bude približne 35 minút.

Rajka - Bratislava

V tomto úseku bude od 10. decembra 2023 premávať denne 22 vlakov. Počas dopravných špičiek budú vedené v hodinovom intervale.

Skalité - Žilina

Nárast spojení stúpne o 90 percent. Linka v úseku Skalité – Žilina bude zavedená opäť. Zároveň sa ich trať predĺži až do Liptovského Mikuláša a Martina. V čase dopravnej špičky budú vlaky jazdiť v pravidelnom 30-minútovom intervale, mimo špičku každú hodinu.

Nové Zámky - Bratislava

Jazda vlakov REX v úseku sa skráti o takmer 10 minút oproti doteraz platnému cestovnému poriadku, a to vďaka ukončeniu výluk v úseku Trnovec nad Váhom – Nové Zámky.

Komárno - Bratislava

Spoločnosť Leo Express začne od 10. decembra vypravovať Dunajskú Strelu. Pôjde o 21 nízkopodlažných vlakov s klimatizáciou, wi-fi a bezbariérovými toaletami.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok