Bidenových sponzorov oblial studený pot. Vyhlásil, že bez Trumpa do volieb nepôjde

9.12.2023 05:00 , Aktualizované: 9.12.2023 05:00

Americký prezident Joe Biden prekvapil svojich sponzorov na akcii v Bostone, keď vyhlásil, že ak by nešiel budúci rok do volieb proti Donaldovi Trumpovi, dosť možno by vôbec nekandidoval. Darcov, ktorí tento rok do prezidenta investovali najvyššiu čiastku v histórii, oblial pot. Šéf Bieleho domu tak musel rýchlo svoje slová korigovať.

South_Korea_Going_Nuclear_879213.jpg
Foto: TASR/AP

Bidenovi sponzori

Sponzori tento rok do Bidenovej kampane vložili vyše 45 miliónov dolárov. To je ešte viac ako mal Trump v roku 2019 a oveľa viac ako Barack Obama v roku 2011. Napriek tomu všetko teraz Biden sponzorom, necelý rok pred voľbami, naznačil, že možno ani nebude kandidovať.

"Ak nebude kandidovať Trump, tak si nie som istý, či ja áno," povedal Biden a obaril tým sponzorov na mítingu v Bostone. Informovala o tom americká stanica CNN.

Hasenie problému

"Prezident Biden v roku 2020 vyhlásil, že kandiduje, aby obnovil dušu nášho národa. Správne považuje bývalého prezidenta za výnimočnú hrozbu pre našu demokraciu. Prezident Biden Trumpa porazil už skôr a urobí to znova," povedal pre CNN Chris Coons, senátor za štát Delaware, a národný spolupredseda Bidenovej kampane v roku 2024.

Zmena vyjadrenia

Nakoniec musel svoje slová korigovať aj sám Biden. Reportéri sa ho v Bielom dome pre istotu ešte raz spýtali, či by kandidoval, aj keby Trump vypadol z hry. "Očakávam, že áno. Ale pozrite sa, on kandiduje, takže ja musím tiež," povedal prezident.

Biden na stretnutí so sponzormi potvrdil, že jeho hlavnou motiváciou pre kandidatúru je poraziť Trumpa, ktorého považuje za hrozbu pre demokraciu a poriadok v USA.

Trump proti Bidenovi

"Trump už to ani nijako neskrýva. Hovorí nám, čo všetko sa chystá urobiť," uviedol Biden ako dôvod, prečo chce kandidovať.

Odkazoval tým na nedávny Trumpov prejav v New Hampshire, kde sa exprezident ostro vymedzil voči politickej ľavici.

"Vyženieme komunistov, marxistov, fašistov a radikálnych ľavicových zločincov, ktorí žijú v našej krajine ako škodcovia. Skutočnou hrozbou nie je radikálna pravica. Skutočná hrozba pochádza od radikálnej ľavice a rastie každým dňom," povedal Trump. 

"Biden ani nevie, že je nažive. Nedokáže poskladať dve vety za sebou," glosoval nedávno podľa Daily Mailu.

Kandidáti na prezidenta

Aj napriek terajším zmätkom je kandidatúra Bidena stále vysoko pravdepodobná. Z doteraz ohlásených kandidátov napokon demokrati nemajú nikoho iného, ​​kto by sa mu mohol v preferenciách rovnať.

Konkurenciu v republikánskom poli nemá ani Trump. Svojho času s ním viedol vyrovnaný boj floridský guvernér Ron DeSantis, jeho preferencie ale významne poklesli. Na Trumpa v republikánskom poli stráca aj výstredný podnikateľ Vivek Ramaswamy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok