V Rusku sa zvolebnieva. Putin oznámil očakávané rozhodnutie, jeho protikandidáti odmietajú vojnu

Členovia Rady federácie schválili dekrét stanovujúci dátum prezidentských volieb v Rusku. Tie sa budú konať až tri dni. Svoju kandidatúru už potvrdil aj súčasný prezident Vladimir Putin. Už sú známe aj mená ďalších postáv, ktoré majú záujem o prezidentskú právomoc, približuje agentúra AP.

Voľby v Rusku
Foto: zdroj: TASR/AP - Bilbord s novoročným pozdravom a QR kódom vedúcim protiputinovskú webstránku

Dátum volieb

Členovia Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, sa vo štvrtok 7. decembra jednomyseľne zhodli na dôležitom dátume. Prezidentské voľby v Rusku budú prebiehať tri dni, a to od 15. do 17. marca 2024, približuje agentúra AP News.

„Toto rozhodnutie v podstate znamená začiatok predvolebnej kampane,“ povedala predsedníčka komory Valentina Matvijenková.

Putin vydal vyhlásenie

Putin najprv nechcel prezradiť, či bude kandidovať. Na otázku, či sa Putin rozhodol usilovať o znovuzvolenie, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyzval novinárov, aby boli „trpezliví“.

Portál Meduza však v piatok 8. decembra prišiel s informáciou, že Putin už potvrdil svoju kandidatúru predsedovi parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky Artemovi Žogovi, napísala štátna agentúra Ria Novosti.

Posúva sa tak o krok bližšie k piatemu funkčnému obdobiu. Podľa ústavných reforiem, ktoré zorganizoval, má Putin nárok požiadať o ďalšie dve šesťročné funkčné obdobia po vypršaní jeho súčasného funkčného obdobia budúci rok, čo mu potenciálne umožní zostať pri moci až do roku 2036.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, keď ešte Putin neoznámil, že bude kandidovať.

Mená kandidátov

Kandidatúru oznámili zatiaľ dvaja záujemci. Bývalý poslanec Boris Nadeždin, ktorý zastáva miesto v komunálnej rade v Moskovskej oblasti. Počas konfliktu na Ukrajine sa staval na stranu kritikov Kremľa. Politikov dokonca vyzval k zastaveniu vojny.

Druhou kandidátkou je Jekaterina Duncovová, novinárka a právnička z Tverskej oblasti severne od Moskvy, ktorá bola kedysi členkou miestneho zastupiteľstva. Ide zatiaľ o menej známu tvár, ktorá hovorí o svojom programe, ktorý má ukončiť vojnu a budovať vzťahy so Západom.

Spojenci Igora Strelkova, uväzneného tvrdého nacionalistu, ktorý obvinil Putina zo slabosti a nerozhodnosti na Ukrajine, uviedli aj jeho ambície kandidovať, ale obvinenia z extrémizmu robia jeho kandidatúru nepravdepodobnou.

Odkazy opozičného lídra

Uväznený opozičný líder Alexej Navaľnyj vo štvrtkovom online vyhlásení vyzval svojich priaznivcov, aby hlasovali za kohokoľvek okrem Putina.

„Putin považuje tieto voľby za referendum o schválení jeho činov. Za referendum o schválení vojny. Narušme jeho plány a urobme to tak, aby sa nikto 17. marca nezaujímal o zmanipulovaný výsledok, ale aby to celé Rusko videlo a pochopilo: vôľa väčšiny je, že Putin musí odísť,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Členovia opozičného tímu vo štvrtok uviedli, že v Moskve, Petrohrade a ďalších ruských mestách umiestnili niekoľko bilbordov s nápismi „Rusko“ a „Šťastný nový rok“ s odkazmi a QR kódmi vedúcimi na webovú stránku ich kampane proti Rusku s názvom „Rusko bez Putina“.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok