Energetická kalamita na strednom Slovensku: Bez elektriny ostali tisícky ľudí

7.12.2023 15:39

Kvôli hustému sneženiu ostalo na strednom Slovensku bez elektriny tisíce odberných miest. Najhoršie je na tom Banskobystrický kraj. Ostatné kraje hlásia problémy tiež, v centre Zvolena je zlomený stožiar vysokého napätia, píše vo svojej tlačovej správe Stredoslovenská distribučná.

sneh_donovaly_doprava
Foto: TASR/Ján Krošlák (Ilustračný obrázok)

Za posledný deň situácia dosiahla úroveň energetickej kalamity. Žilinský a Banskobystrický kraj hlási veľké výpadky elektriny. Bez elektrického prúdu ostalo vo štvrtok (7.12.) viac ako 9-tisíc odberných miest elektriny.

Dôvody kolabovania

Príčinou sú "poškodené stožiare, stĺpy, izolátory a vodiče vzdušných vedení vysokého napätia," približuje Stredoslovenská distribučná. Problémy spôsobovali aj stromy spadnuté na elektrické vedenie.

"Keďže v mnohých lokalitách naďalej sneží alebo prší, situácia sa neustále mení a nie je vylúčené, že poruchy ešte pribudnú," potvrdila spoločnosť. Dodáva tiež, že oprava konkrétnych miest závisí od dostupnosti terénu. "Množstvo komunikácii je neprejazdných a ťažká technika sa nemôže dostať do odľahlejších lokalít pre sneh alebo rozmočený terén. Stredoslovenská distribučná napriek tomu nasadila do akcie všetky dostupné sily a mechanizmy, aby situáciu dostala pod kontrolu čo najskôr," píše dodávateľ energií vo svojej tlačovej správe.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok