Fotogaléria: Bratislava si uctila obete Slovenského národného povstania

TA3
25.8.2016 14:31

Obete Slovenského národného povstania si prišli uctiť predstavitelia Slovenskej republiky na dnešnej pietnej spomienke v Bratislave. Účastníci položili vence k pamätníku na Námestí SNP. Na obete spomínali okrem vládnych predstaviteľov aj priami účastníci povstania.

Fotogaléria: Bratislava si uctila obete Slovenského národného povstania
SITA/BSK

“Aj keď nás od skončenia druhej svetovej vojny delí viac ako 70 rokov, stále medzi nami žije takmer 2000 mužov a žien, ktorí sa osobne zapojili do boja s nacizmom,” povedal podpredseda vlády SR Peter Pellegrini.

bsk2_0a000002-e36d-ca58.jpg

Tento rok si Slovensko pripomína 72. výročie SNP. „Povstanie patrí k najsvetlejším stránkam našej novodobej histórie,“ povedal tajomník Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Viliam Longauer.

socha_0a000002-e4e6-b6b5.jpg

Účastníci spomienky v príhovoroch upozorňovali najmä na nebezpečie nárastu extrémistických síl v Európe a na Slovensku. “V súčasnej dobe, kedy aj v našej spoločnosti narastá podpora extrémistických ideológií, potrebujeme viesť o našej histórii poctivý a otvorený dialóg. Nesmieme zabudnúť na politické chyby, ktorých sa predstavitelia vojnového štátu dopustili,“ dodal Pellegrini.

bsk_0a000002-e3c9-6f17.jpg

Rečníci zdôraznili dôležitosť neustáleho pripomínania odkazu SNP aj dnes. „Ak chceme naplniť to, za čo obetovali naši otcovia a dedovia svoje životy, tak sa musíme postaviť fašizmu dnes. Tí pred nami to mali ťažšie,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

freso_0a000002-e41d-64cd.jpg

Podľa Longauera môže byť nebezpečná najmä nesprávna interpretácia historických udalostí. „Novodobí neofašisti nikdy nemôžu prekrútiť pravdu o potrebe slovenského ľudu vystúpiť proti hitlerovskému fašizmu a nacizmu. Pochopiť dejinný význam SNP znamená vidieť viac základných faktorov a súvislostí, ktoré potvrdzujú jeho masovosť a cieľavedomosť,“ uzavrel Longauer.

bsk6_0a000002-e47a-9267.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok