Členovia Štátnej komisie zložili sľub. V komisii bude päť členov koalície a päť opozície

5.12.2023 11:09 , Aktualizované: 5.12.2023 11:20

Noví členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán v utorok slávnostne zložili sľub do rúk predsedu Národnej rady. Potom parlament, zrejme už na nadchádzajúcej schôdzi, zvolí predsedu komisie. Podľa zákona, má komisia 14 členov a dohliada na všetky typy volieb. Doterajším predsedom bol Ladislav Orosz, ktorého delegoval predseda ústavného súdu.

Štátna volebná komisia sa utvára vždy po voľbách do Národnej rady. A to na obdobie do ďalších parlamentných volieb. Do komisie deleguje päť členov koalícia a päť opozícia. Zvyšní štyria sú nominanti predsedu Ústavného súdu, Najvyššieho správneho súdu, predsedu Najvyššieho kontrolného úradu a generálneho prokurátora. 

Členmi komisie sa stali Peter Repák, Ivana Remšíková, Eduard Burda, Peter Kresák, Eugen Škopec, Marianna Leontiev, Tomáš Hubinák, Igor Dušenka, Peter Cocher, Roman Foltin, Ladislav Orosz, Jozef Sedlák, Marián Giba a Janka Pisková.

Predsedu štátnej komisie volí Národná rada SR v tajných voľbách zo všetkých členov komisie. Pellegrini informoval, že ešte na decembrovej riadnej schôdzi parlamentu predloží návrh na voľbu predsedu komisie. Bol by rád, ak by do tejto funkcie šiel Kresák.

Štátna volebná komisia je nezávislým orgánom zriadeným na kontrolu financovania politických strán a hnutí, riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Kontroluje tiež financovanie a vedenie volebnej kampane.

V zmysle zákona o podmienkach výkonu volebného práva delegujú do komisie desiatich členov politické strany, ktoré sa po voľbách dostali do parlamentu, a to úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov. Zastúpenie členov za koalíciu a opozíciu je rovnaké. Táto rovnosť musí byť zachovaná počas celého funkčného obdobia štátnej komisie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok