Zaobchádzajú s Rusmi ako s ošípanými, raz sa im to vráti. Putin kritizoval Lotyšsko

5.12.2023 07:10

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok ostro kritizoval Lotyšsko za postup voči určitej časti obyvateľstva ruského pôvodu v tejto pobaltskej krajine. Informoval o tom agentúra DPA.

Russia_Putin722277.jpg
Foto: TASR/AP

Tí, ktorí podľa Putinových slov s časťou svojho obyvateľstva zaobchádzajú ako s ošípanými, by nemali byť prekvapení, keď sa to obráti proti nim. Ruský prezident to povedal na zasadnutí ruskej rady pre ľudské práva, ktorá rokovala o zmene zákonov pre cudzincov v Lotyšsku, píše DPA s odvolaním sa na ruské médiá.

Lotyšsko má približne 1,8 milióna obyvateľov, z ktorých takmer jedna štvrtina je ruského pôvodu. Mnohí z Rusov však nemajú lotyšské občianstvo a majú tzv. štatút neobčana, pripomína DPA.

Lotyšsko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zaviedlo pre týchto neobčanov jazykové testy s cieľom preveriť ich znalosti lotyšského jazyka. Týmto osobám hrozí odobratie povolenia na pobyt.

Doma sú vítaní

Putin vyjadril porozumenie skutočnosti, že každá krajina od svojich obyvateľov vyžaduje základné znalosti svojej kultúry a jazyka. Štatút neobčana však označil za právnu odchýlku.

Moskva podľa jeho slov náležite upraví svoje vzťahy s krajinami, ktoré znevýhodňujú Rusov. Takisto týmto Rusom žijúcim v zahraničí ponúkne podporu, aby sa vrátili domov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok