Zasadala mimoriadna vláda: Pomôže s hypotékami, vyplatí trinásty dôchodok, no živnostníci si priplatia

4.12.2023 16:17 , Aktualizované: 4.12.2023 17:48

Robert Fico avizoval, že rokovanie o štátnom rozpočte bude až budúci týždeň. Napriek tomu predstavili sériu opatrení na konsolidáciu verejných financií. Pôjde najmä o nové dane.

Zlá finančná situácia

Minister financií Ladislav Kamenický potvrdil, že sa Máme jeden z najhorších deficitov z krajín Eurozóny a aj z krajín Európskej únie. „Deficit bude na úrovni 6,5%. skonštatoval. Pripomenul, že je vysoký aj štátny dlh. Dlh je na úrovni 70 miliárd eur.“

Minister financií sa dotkol aj odvolania predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andreja Jurisa. Avizoval, že sa pokúsia regulovať ceny energií, aby boli prijateľnejšie pre občanov.

Plnohodnotný 13. dôchodok a pomoc zdravotníctvu

Štát bude vyplácať plnohodnotný trinásty dôchodok. Vyčlení na to takmer polmiliardy eur. Štvrť miliardy pôjde na pomoc zdravotníctvu.

Pomoc s hypotékami a nové ministerstvo

Na pomoc s hypotékami vládas schválila 88 miliónov eur. Ďalšiu stovku bude stáť nopvý rezort, ktorý bude mať na starosti šport a cestovný ruch. Ministerstvo bude mať pod sebou cestovný ruch.

Zmeny pre živnostníkov a samoplatcov

Návrh novelizácie zákona o zdravotnom poistení v pondelok schválila vláda v rámci opatrení na zlepšenie stavu verejných financií.

Sadzba dane sa zvýši

Sadzba poistného pre zamestnávateľa sa má zvýšiť z desať na 11 percent vymeriavacieho základu, ak zamestnávateľ zamestnáva osoby so zdravotným postihnutím, sadzba poistného sa má upraviť z päť na 5,5 percenta.

Dôvodom je zlý stav financií

V prípade SZČO a samoplatiteľov sa má sadzba zvýšiť zo 14 na 15 percent, ak ide o SZČO so zdravotným postihnutím zo sedem na 7,5 percenta z vymeriavacieho základu.

„Zvýšenie sa navrhuje z dôvodu kritickej situácie s verejnými financiami, keď príjmy nepostačujú na krytie výdavkov na zdravotnú starostlivosť. Vzhľadom na solidárny systém verejného zdravotného poistenia neexistujú iné možnosti dofinancovania systému," odôvodňuje sa v materiáli.

Dopad na bežných ľudí

Opatrenia plynúce z konsolidačného balíka, ako je mimoriadne zdanenie bánk či zvýšenie zdravotných odvodov, by nemali bežní občania pocítiť. Aj preto po rokovaniach v koalícii s návrhom Hlas-SD súhlasil.

"Je to kombinácia, ktorá je v danom momente možná. My ako strana Hlas-SD a koaličný parter sme s takýmto mixom po ťažkých vyjednávaniach súhlasili," povedal Pellegrini. Zároveň deklaroval, že budú robiť všetko pre to, aby sa mimoriadne zdanenie bánk nepremietlo napríklad do zvýšených poplatkov klientov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok